Många stora arrangemang och tävlingar förläggs till Sunne tack vare alla kombinationsmöjligheter som naturen, folket, anläggningarna och hotellen bjuder på.

Oavsett vad vi kan hjälpa till med, så är det en fråga om HUR vi kan göra det, inte OM det går att lösa. 

Återkommande tävlingar

Inge Bråten Memorial, rullskidslopp

Inge Bråten memorialVarje år lockar rullskidsloppet Inge Bråten Memorial tusentals åskådare till Sunne.
De tävlande är norska och svenska eliten på både dam och herrsidan. Återkommande stjärnor är Charlotte Kalla, Hanna Falk, Stina Nilsson, Majken Caspersen Falla, Katja Visnar, Teodor Pettersson, Petter Northug, Calle Halvarsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Ola Hattestad, Ragnar Andresen och många fler.

Fryksdalens 3-dagars, cykel

Fryksdalens 3-dagars, cykelCykelloppet Fryksdalens 3-dagars är en ny tävling som arrangören, Skoghalls Cykelklubb, flyttade hit 2016. Första sträckan är ett riktigt mandomsprov, 2 km rakt upp på Tossebergsklätten. Sedan är det ett tempolopp till Östra Ämtervik och tillbaka till Sunne. Avslutningsdagen är det ett linjelopp från Sunne-Lysvik-Mallbacken-Bäckalund-Sunne,
45 km x 3 varv. Fina vägar och bra hjälp med utrustning och lokaler och funktionärer är anledningen till att Skoghalls Cykelklubb förlägger denna tävling i Sunne.

Sommarland Cup, fotbollsturnering

Sommarland Cup, fotbollsturneringFotbollsturneringen Sommarland Cup, är den största ungdomsturneringen i Sunne sommartid. IFK Sunne är arrangör och har så varit under många år. Cirka 60 lag gästar Sunne under första helgen i Juli. Matcherna spelas på Kolsnäs grönområde och Fryxellska IP.
En av anledningarna till att turneringen blivit så populär är att spelarna får tillgång till vattenparken Sommarland.

Två sjöar Runt, cykel

Två sjöar Runt, cykelCykelloppet Två sjöar Runt, som IFK Sunne tillsammans med Skoghalls Cykelklubb, arrangerat under många år fick en högre status 2016 när loppet nu ingår i Värmlandsklassikern. Loppet går från Sunne-Rottneros-Gräsmark-Torsby-Lysvik-Mallbacken-Bäckalund-Sunne, totalt 110 km.

Sunnespelen, friidrott

Sunnespelen, friidrottSunnespelen i Friidrott lockar varje år ett hundratal ungdomar som numer får tävla på nylagda (2016) allväderbanor. Det är IFK Sunne Friidrott som arrangerar dessa tävlingar med klasser från 8 år – senior. Det går åt många funktionärer vid ett sådant arrangeman där dom tävlandes föräldrar ställer upp men även ett stort antal från PRO mäter och tar tid.

Rally Sweden, Colin´s Crest

Rally Sweden, Colin´s CrestDen populära publiksträckan Vargåsen med det spektakulära hoppet vid Colin´s Crest ligger i Sunne kommun. Det är rally med fart och spänning, tävling och uppvisningar, men också en folkfest med alla besökare och funktionärer. På själva tävlingsdagen har föreningarna vid Vargåsensträckan haft mer än 300 funktionärer i arbete. Det läggs ner ett imponerande ideellt arbete både före, under och efter rallyt. Det innebär viktiga intäkter till klubbkassorna.

Stora mästerskap som avgjorts i Sunne

"Med Sunne som huvudort för tävlingarna har man än en gång visat och bevisat att SBK:s SM-tävlingar gör sig bäst på mindre orter!" Citat från reportage nedan.

Foto från CykelSM i Sunne

Cykel-SM

Cykel-SM  i Sunne fick bra betyg av expertkommentatorn Roberto Vacchi, till vardags på Eurosport i en intervju  av VF, Värmlands Folkblad. "Jag är positivt överraskad, särskilt av Sunne, jag har aldrig varit här, men jag kommer garanterat tillbaka, säger Vacchi. Tävlingsledaren Krister Lergård är också helnöjd. Alla funktionärer har bidragit till att det blev en toppenvecka."

SM i hästskovarpa

Trots att Ryttar-SM pågick samtidigt med hästskovarpa-SM i lilla Sunne, och trots att Ryttar-SM har betydligt högre status på idrottskartan satsade de styrande i Sunne kommun helhjärtat på arrangemangen. Förbundsordförande Gerhard Carlgren skrev: "Hästskokastarfolket kommer aldrig att glömma det fina bemötande och den enorma satsning som de styrande i Sunne kommun gjorde för arrangören av Öppna SM i Hästskovarpa.".

Från SM i hästhoppning i Sunne

Hästhoppning SM 

Svenska mästerskapen i hästhoppning fick "Håll Sverige Rents miljödiplom för arrangemang". Sunne Ryttarförening hade miljöanpassat arrangemanget bland annat genom att tillhandahålla lättillgängliga källsorteringsstationer, miljöutbildnining av funktionärer och information om källsortering till besökarna.

Svenska Mästerskapen för Bruks- samt IPO-hundar

"Med Sunne som huvudort för tävlingarna har man än en gång visat och bevisat att SBK:s SM-tävlingar gör sig bäst på mindre orter! Vilken storstadskommun skulle komma på idén att sätta upp bruks-SM som årets arrangemang? Detta skedde i Sunne och de resurser som kunde grävas fram, kom SBK:s arrangörer till del. Huvudarenan, Kolsnäs camping med fantastiska möjligheter till rekreation, aktiviteter och övernattning var helt upplåten till SBK. Att man dessutom kunde samsas i arrangörsleden med 21 inblandade lokalklubbar är i mitt tycke en bedrift. För den hugade fanns t ex möjlighet till en SPA-vistelse på Selma Lagerlöfs Hotel & Spa anläggning som låg placerad på andra sidan vägen av tävlingsarenan. Det tar en stund att smälta allt det man ser och allt det vänliga bemötande man möts av vid en vistelse i trakten, men vi hade som sagt ett SM att titta på." 
Källa: Hundsport.se

Skid-SM

650 funktionärer fanns till hands för alla oförutsedda händelser.

Landskamp skidfältskytte

"Man talar i idrottssammanhang ofta om solskenstävlingar. OS 1912 i Stockholm sägs ha varit en sådan, liksom VM i fotboll i samma stad 1958. Utan jämförelser i övrigt kan vi nu också hänföra årets skidfältskyttelandskamp till de tävlingar som kommer att minnas förutom för fina sportsliga presentationer också för gemyt, trevnad och bra arrangemang från skidspår till den avslutande prisutdelningen." Saxat ur en artikel i tidningen Svenskt skytte.

Junior- VM i bågskytte

"Inte mindre än 38 nationer deltar i junior-VM i bågskytte i Sunne. Det är perfekta förhållanden i Sunne. Här finns närheten till allt. Till hotell, arena, till träningsområde och till samhället och vi har dessutom fått väldigt bra gensvar från näringen i Sunne." skriver Värmlands Folkblad i en artikel om tävlingarna.

Kontakt

Fritid
E-post: fritid@sunne.se
Tel: 0565-162 36, 070-658 45 15
Besök: Kommunhuset, Kvarngatan 4
Adress: 1.Fritid, 686 80 Sunne

Sagolika Sunne

Tidningen ridsport skriver: "Det var 20:e året i rad som tävlingarna hölls på den magnifikt vackra och ändamålsenliga Akkastadion. Hela arrangemanget var femstjärnigt, allt höll hög klass." Det här är ett exempel på alla beröm och lovord som Sunne kommun får efter en stortävling, i det här fallet en nationell hoppningstävling. I Sunne har också följande stortävlingar arrangerats:

 • Pistolskytte SM 2007
 • Budo (karate) SM 2005
 • Bågskytte, SM (2 år), NM
 • Längdåkning skidor, Handikapp VM, World Cup Sprint
 • Alpint, ett stort antal nationella tävlingar, SM (två år)
 • Isklätter SM
 • Fotboll, lilla vm festival,
 • Golf, varje år flera stora tävlingar
 • Dansband SM
 • Vattenskidor, Sunne Masters
 • Cykel, nationell mountain bike tävlingar (2 år)
 • Flyg, femkamp
 • Bilar, Rally SM (deltävling 2 år), truckingfestival, veteranbilsarrangemang
 • Multisport, nationell multisporttävling (2 år)
 • Inlines, inlinelopp