I Östra Ämtervik på Mårbacka föddes och växte författarinnan och nobelpristagaren Selma Lagerlöf upp. I Smedsby, på Alma Löv Museum, verkar det nyskapande konstnärsparet Karin och Marc Broos och döttrarna Sara och Stella Broos.

I kyrkbyn Prästbol finns skola, lanthandel, fotbollsplan och bygdegården Sjösala. Bygden är känd för många olika arrangemang bland annat den årliga Lagerlöfsfesten på hembygdsgården Ås Brunn och guidade naturvandringar där sagan och mystiken vävs samman med historiska fakta.

I Östra Ämtervik trivs konstnärliga själar som bland andra Leif och Inger Stinnerbom, Karin och Marc Broos, Sara Broos , J H Engström och Tommy Bergström...

Efter att ha bott i Stockholm, Landskrona och Falun en tid återvände Selma Lagerlöf till sitt älskade Mårbacka som hon köpte tillbaka 1907. Minnesgården och den Lagerlöfska familjegraven är idag välbesökta turistmål.

Östra Ämtervik ligger vackert utmed sjön Fryken cirka 1,5 mil sydost om Sunne. Här bor cirka 800 invånare.

Östra Ämtervik var egen kommun till 1952 och blev därefter en del av Stora Sunne kommun.

Länkar

Sagolika Sunne

Att Östra Ämterviks socken är Värmlands medelpunkt, det har kyrkvaktmästare Göran Bengtsson visat genom att skära ut landskapet Värmlands gränser på en pappkartong och sedan balansera på en syl tills det väger jämnt. Medelpunkten blir då stalldyngstan på Hörnet i Västmyr, Östra Ämtervik.