De glada, vänliga människorna, den starka berättartraditionen och den vackra naturen. Så beskriver andra Sunne när vi frågar.

Kommunen har cirka 13 200 invånare, varav 5 000 bor i centralorten. De större orterna i övrigt är Rottneros och kyrkbyarna Lysvik, Gräsmark, Västra Ämtervik och Östra Ämtervik.

Berättartradition

Berättartraditionen är kommunens själ och signum. Bygdens historiska arv och odlarkultur förvaltas med omsorg, bland annat genom kommunens kulturskola och många evenemang.

Mårbacka minnesgård och Rottneros blomster- skulptur och äventyrspark är våra största turistmål. Rottneros herrgård är förebild till Ekeby i Selma Lagerlöfs roman ”Gösta Berlings Saga”. I Berättarladan har Västanå Teater föreställningar varje sommar. Trädgårdsfestivalen i parken arrangeras i juli och Sunne Jaktmässa i augusti. I augusti arrangeras också den årliga Kulturveckan då Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut.

Värmlands bästa företagsklimat

Sunne är en målmedveten kommun som satsar på ständig utveckling. Näringslivet utgörs av många små och medelstora företag, där grafiska branschen dominerar tillsammans med turist- och besöksnäringen samt jord- och skogsbruket. Verkstadsindustrin är också en stark bransch i Sunne.

Enligt Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ligger Sunne sedan många år på första plats i Värmland och på 27:e plats i landet, 2015.

Gemytet mellan människor och naturen

Sunne är de blå sjöarna och bergen, de rogivande skogarna, mystiken i sagan och gemytet mellan människor. Vandringar, kulturarrangemang, massor med föreningsaktiviteter, golf, turer med häst och vagn, kanotpaddling, fiske, bad i vedeldad tunna är några av alla aktiviteter som finns. Här finns också skidanläggningen Ski Sunne med nio nedfarter.

Sagolika Sunne

Berättelserna om Sunne färdas ut över hela världen. Selma Lagerlöf och Göran Tunström har i flera klassiker låtit Sunne stå som skådeplats för fantastiska berättelser. Idag förs berättartraditionen vidare av Västanå Teater, deckarförfattaren Helene Tursten med flera.