Världstoalettdagen den 19 november

2020-11-18

Grundläggande sanitet är en mänsklig rättighet, men trots det lever var tredje människa i världen, utan tillgång till en toalett. Tyvärr slarvar vi och behandlar våra avlopp som sopnedkast bland annat för snus.

Den 19 november är det Världstoalettdagen – en officiell FN-dag med syftet att uppmärksamma hur livsviktigt det är med toaletter, som vi tar för givet och inte alltid är en självklarhet i andra delar av världen.

– För oss som har tillgång till toalett är det än mer viktigt att vi spolar rätt för att kretsloppen ska fungera. Ett reningsverk är byggt för att ta hand om kiss och bajs, säger Gun-Britt Olsson, miljöingenjör i Sunne kommun.

Fulspolar du?

Detta år adresseras en speciell företeelse på Världstoalettdagen som förstör en hel del. Många spolar ned sitt snus. Vi måste sluta att ”fulspola”. Snus är den vanligaste fulspolningen. Släng istället snus i soporna.

Vi tar vatten och toaletter för givet

En av tre personer i världen lever idag utan tillgång till grundläggande sanitet, vilket orsakar sjukdom och skapar en ohälsosam miljö som särskilt drabbar människor som lever i fattigdom. Tillgång till rent vatten och sanitet för alla är grundläggande för människors hälsa och utveckling.

Svenskt Vatten har gjort den här bilden som du kan se på den här webbsidan och har också sammanställt de fakta du kan se på den.

Tillsammans kan vi fortsätta skapa rent vatten och ett hållbart kretslopp!

 

Fotnot: Svenskt Vatten är branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag – VA-organisationerna.

Foto: Svenskt Vatten

Kontakt

Gun-Britt Olsson
Energi- och miljöingenjör
E-post: gun-britt.olsson@sunne.se
Tel: 0565-162 14, 070-665 21 44
Besök: Kvarngatan 6
Adress: 1. Plan och projekt, 686 80 Sunne