Unik fasadshow lyser upp Rottneros park på lördag

2021-08-31 Magnus Holmvik, Linda Schagerström, Åsa Gertling och Linnea Benneberg förbereder sig inför fasadshowen i Rottneros park på lördag.

Dans, teater och modern teknik lyser upp Rottneros herrgård i Sunne i den spektakulära fasadshowen Light Without Borders (Ljus utan gränser), lördag 4 september. Det är gratis entré och parken öppnar kl 17. Max 600 personer finns det plats för.

Parken öppnar redan kl 17 så att besökarna ska hinna njuta av omgivningarna. Inträdet är gratis, arrangemanget är alkoholfritt och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Max 600 personer släpps in.

 Det är viktigt att komma i tid för att vara säker på att få en plats, säger Magnus Holmvik, vd och trädgårdsmästare i Rottneros park.

Själva fasadshowen startar kl 20 och programmet pågår cirka 40 minuter totalt. Parken stänger kl 21.

När mörkret faller över Rottneros park på lördag kväll får sagan liv i en unik fasadshow och unga dansare och skådespelare

Sagan får liv 

Videomapping och visuella effekter, synkroniserat med dans och berättande, bäddar för en magisk kväll när mörkret faller över parken. Sagan får liv på och framför herrgårdsbyggnaden.

– Vi vill visa upp kulturarvet Rottneros park på ett nytt sätt genom modern teknik, dans och teater i en spännande kombination. Vad vi känner till är det bara på Wermland Operas fasad det gjorts något liknande tidigare i länet, säger Magnus Holmvik.

Fem kapitel

I fem olika kapitel gestaltas och tolkas fasadshowens tema "Ljus utan gränser" av danselever från Sunne kulturskola och Nome kulturskola i Norge, teaterelever från Unga Västanå samt professionella dansare.i samspel med den visuella projiceringen på herrgårdsfasaden.

Sunne Kulturskolas dansare har två kapitel.

 Det här har varit ett jätteroligt och utvecklande projekt, inte minst samarbetet med Unga Västanå. Det är inspirerande att skapa koreografi för ett enda tillfälle som är här och nu. Dansarna kommer  bland annat att dansa i vattnet i Spegeldammen, säger koreografen Linda Schagerström.

Så här beskriver hon deras kapitel: ”Inspiration och röd tråd till danserna har varit den värmländska naturen och dess kraft och energi. Grunden och temat till koreografierna är de element som är och varit viktiga för Värmland och som genom alla tider attraherat människor att bo och verka här. Tillsammans har vi jobbat med vatten, jord, skog, luft och den växtkraft som finns i dessa element, men även den mystik som omger de värmländska skogarna”.

Tar avstamp i berättandet

Unga Västanå tar som alltid avstamp i berättandet. I deras scennummer får publiken uppleva berättandet genom tre olika sceniska bilder, framfört av tolv barn och ungdomar från Unga Västanås kursverksamhet. Kapitlet är regisserat av teaterpedagog Linnea Benneberg, med inslag av Jimmy Meurlings påfågelkoreografi.

– Vi har valt att göra ett sceniskt nummer med unga Selma i huvudrollen. Rottneros herrgård är ju Selma Lagerlöfs Ekeby, säger Linnea Benneberg från Unga Västanå.

Så här beskriver hon deras kapitel:  "I den värmländska skogen finns både vargar och fladdermöss. Det skrämmer Selma. Hon ger sig i stället ut på ett äventyr över vatten och finner så till sist den vackraste fågeln av dem alla; påfågeln".

Natur och mystik

I kapitlet Boundless Force införlivas professionella dansare i projiceringen. dansare André Forsström, Laurenz Sontheimer, Clive Rudd och Ana Strandberg, dansare och koreograf.

Ana beskriver deras kapitel så här: "Bland skog och sjö, berg och äng, föddes sägnen om Norr. En plats få besökt, men trots det ständigt hörde röster från. De viskade i vinden som smekte din kind. I jorden som höll dina fötter. I vattnet som fyllde och omgav dig. I den glödande elden som värmde dig om natten. Röster om De Fyra från Norr. De som skapat allt du är och alltid kommer förbli."

Koreograf för Nome kulturskolas kapitel är Kim Tran. Så här beskrivs deras kapitel: "Poetisk dans mellan vatten och jord ger landskapet liv".

Vill göra kulturarvet synligt

Genom moderna teknologier och samtida konst vill arrangörerna Rottneros park, Sunne kommun och Region Värmland göra kulturarvet Rottneros park synligt för vår tid och framtiden. Nome kommun i Norge ingår i samarbetet. En fasadshow visades i Nome i april där Värmland deltog utan att vara på plats.

– Vi tillför digital teknik till den traditionella kulturen för att försöka nå nya målgrupper och få nya perspektiv på kulturen, säger Åsa Gertling, EU-samordnare och näringslivsutvecklare i Sunne kommun samt projektledare för CUPIDO i Sunne.

Arrangmanget genomförs i det internationella kulturutvecklingsprojektet CUPIDO: Interreg VB North Sea Region. CUPIDO består av 16 partners i 7 länder runt Nordsjön. Länsstyrelsen Värmland leder
projektet där Sunne kommun, Rottneros park, Region Värmland och Nome kommun är partners.

Äpplets dag och Skördefest samma helg

Samma helg arrangerar Mårbacka Äpplets dag och på Sunne Hembygdsgård är det Vetaranfordonsdag, lördag 4 september.
Söndag 5 september är det Skördefest i Rottneros park, vilket avslutar parksäsongen.

Kontakt

Åsa Gertling
Eu-samordnare & Näringslivsutvecklare
E-post: asa.gertling@sunne.se
Tel: 0565-155 05, 076-100 50 44
Besök: Storgatan 39
Adress: 36. Näringslivsenheten, 686 80 Sunne

Anneli Jansson
Kommunikationsstrateg
E-post: anneli.jansson@sunne.se
Tel: 0565-164 14
Besök: Storgatan 45
Adress: 131. Kommunikationsstab, 686 80 Sunne

Magnus Holmvik
Vd och trädgårdsmästare, Rottneros park
E-posta Magnus Holmvik
070-400 34 45