Tillgång till hjärtstartare kan vara avgörande

2020-02-14

Varje år drabbas omkring 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Det kan drabba vem som helst. Vet du var kommunens hjärtstartare finns? I Sunne kommun finns ett antal hjärtstartare utplacerade som kan vara skillnad mellan liv och död.

Nu när det är Alla hjärtans dag tänker många lite extra på sina nära och kära. De flestas önskan är att alla har det bra och framför allt mår bra. Men vi kan aldrig veta när olyckan är framme. Ett oväntat plötsligt hjärtstopp kan hända vem som helst. Då är det bra att du vet var våra hjärtstartare finns.
– Håll utkik efter den gröna skylten som visar var hjärtstartaren finns, säger Carina Lundell Häggman, receptionist i kommunhuset i Sunne kommun.

Är olyckan framme kan hjärt- och lungräddning eller tillgången till en hjärtstartare eller defibrillator vara avgörande. Ett av de ställen där det finns en hjärtstartare är kommunhuset. Carina Lundell Häggman och Ann Rundqvist jobbar som receptionister och har varit med och uppdaterat kommunens information om hjärtstartare.

Via vår webbsida kan du hitta kommunens hjärtstartare

Men hjärtstartare finns också på många andra ställen i kommunen. Via webbsidan på sunne.se kan du snabbt komma till hjärtstartarregistret som med enkel grafik visar var alla hjärtstartare finns.

Hjärtstartare finns bland annat i Sunne kommunhus vid receptionen. Carina Lundell Häggman och Ann Rundqvist arbetar i receptionen.

Bildtext: Hjärtstartare finns bland annat i Sunne kommunhus vid receptionen. Carina Lundell Häggman och Ann Rundqvist arbetar i receptionen.

Det finns en hjärtstartare just innanför entrédörren i Sunne kommunhus.

Bildtext: Det finns en hjärtstartare just innanför entrédörren i Sunne kommunhus. Men de finns också på många andra ställen runt om i kommunen.

Vid nödsituation ska du som kan starta hjärt- och lungräddning och se till att någon ringer 112 men sedan kan en hjärtstartare vara den avgörande faktorn. Bara i centrala Sunne visar registret att åtta hjärtstartare finns. I våra offentliga byggnader i Sunne finns det hjärtstartare i biblioteket, Sparbankshallen, ishallen Helmia arena och även i Holmby återvinningscentral. Det finns också hjärtstartare bland annat i Gräsmark vid kyrkan, i Lysvik finns den i Bygdens hus, i församlingshemmet Västra Ämtervik och vid kyrkan i Östra Ämtervik finns det också en. Även många företag har inköpt hjärtstartare.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har också en informationsfilm i ämnet. Se den via länken här intill.

Se var kommunens hjärtstartare finns via länken här intill.