Tänk säkert, skydda din viktigaste information

2018-10-17

Tänk säkert är en kampanj för att förebygga bedrägerier och ID-kapningar och säkra din information. Den riktar sig både till allmänhet och företag och ger flera tips om vad du själv kan göra för att skydda dig mot brott och skydda din information.

 • Chatta och ställ frågor om informationssäkerhet och bedrägerier
  Är du orolig för bedrägerier på nätet? Hur går det till? Vad kan du göra för att skydda dig? Den 18 oktober kl 17-19 öppnas chatten på polisens nationella Facebook-konto
 • Webbseminarium för företagare
  Den 26 oktober kl 09-09.45 genomförs ett livesänt webbseminarium om hur du bör skydda din viktigaste företagsinformation.  Slarv och okunskap kan få stora konsekvenser för verksamheten. Men även genom brott kan information försvinna, hamna i fel händer och orsaka skada i företaget. Du får tips och kan ställa frågor till Polisen, Bolagsverket och MSB. Seminariet leds av Hasse Aro och är kostnadsfritt. Läs mer om seminariet, tid och plats här

Bedrägerier är en brottstyp som ökar lavinartat

Bedrägerier på nätet är ett av de brott som har ökat mest det senaste året och många drabbas. Vi håller hårt i våra hemnycklar, men slarvar med lösenord och matar in kortuppgifter på suspekta webbsidor.  

Målet med kampanjen är att öka kunskapen om hur viktigt det är att säkra sin information och därmed skydda sig mot bland annat ID-kapningar. Id-kapning är när någon använder din personliga information för att exempelvis handla på nätet och ta lån. 
Det finns tre stora fokusområden:

 • Läs mer om att säkra dina lösenord här
  Se till att obehöriga inte loggar in i ditt namn och utger sig för att vara du, så att de får tillgång till din privata information. Lösenord är våra nycklar på internet, det är så vi identifierar oss på olika webbsidor. Med starka lösenord och ett smart användande kommer du långt
 • Läs mer om att säkra dina kortuppgifter här
  Att handla på nätet har många fördelar. Men var försiktig, gör inte sådant på nätet som du aldrig skulle göra i verkliga livet. Här finns tips kring vad du kan tänka på för att dina kortuppgifter inte ska hamna i fel händer.
 • Läs mer om att säkra din företagsinformation här
  Den digitala utvecklingen förändrar samhället och påverkar företagens informationshantering. Till stöd finns it-lösningar och digitala tjänster för att hantera, lagra och överföra information. Det skapar möjligheter att arbeta effektivt men innebär också risker. Här kommer konkreta tips om hur du kan skydda din företagsinformation.

Det är inte bara datorn som behöver skyddas

Du kan bli uppringd eller få mail av någon du tror jobbar för en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

Bakom kampanjen står MSB i nära samverkan med Polisens Nationella bedrägeri center samt Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket som gemensamt har webbplatsen verksamt.se vilken vänder sig till företag.