Europas bästa bredbandsprojekt finns i Sunne

2018-11-20 Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare Sunne kommun och Erik Larsson, bredbandskoordinator på Region Värmland tog emot utmärkelsen European Broadband Award tillsammans med Jörgen Secher, Telias projektledare för Hjärta Sunne

EU-kommissionen prisar Europas bästa bredbandsprojekt - i går utsågs Sunne och Telias digitaliseringsprojekt till vinnare.

Telia och Sunne kommuns samarbetsprojekt "Hjärta Sunne"  om att göra Sunne till Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun  tog hem första pris vid årets European Broadband Awards. Det är en årlig gala i Bryssel där EU-kommissionen prisar Europas bästa bredbandsprojekt.

Projektet vann i kategorin Cost reduction and co-investment in a future-proof infrastructure. "Hjärta Sunne" var det enda svenska bidraget - av 24 nominerade - som tog sig till final.

I Sunne startade bredbandsutbyggnaden för åtta år sedan.

 Det här är ett kvitto på att satsningen var rätt. Vi hade aldrig klarat av det utan en stark partner som Telia som hade de erfarenheter och kunskaper som kommunen saknade. Att dessutom vidga arbetet, i projektet Mer Digital, med syfte att öka det digitala innanförskapet har lyft kommunen på så många plan, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare, i Sunne kommun.

29 juni 2017 presenterade Telia och Sunne kommun det unika projektet där det gamla kopparnätet ersätts med framtidens nät via fiber och mobilt. Det innebär att Sunne blir Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun, 31 januari 2019.

Men att vara "digitalt framtidssäkrad" handlar inte bara om teknik. Det handlar om människor också. Många äldre lever i ett digitalt utanförskap – vilket innebär att de saknar kunskapen, motivationen och tekniken för att ta del av digitaliseringens möjligheter.

Därför lanserades ”Mer Digital” på plats i Sunne – Telias utbildningsprogram där skolungdomar lär äldre att bli mer digitala. Forskare från Högskolan i Skövde har konstaterat att utbildningen är ett kraftfullt verktyg för att bryta det digitala utanförskapet bland äldre.

–  Det är ju ingen mening med att bygga en motorväg om ingen kan köra bilarna på den. Därför var "Mer digital" där ungdomar lärde äldre att hantera datorn så viktigt och ett sätt för oss att minska det digitala utanförskapet hos äldre.

100-tals ideella timmar har  lagts ner i samarbetet mellan kommunen och fiberföreningarna i Sunne.

 Det är helt fantastiskt att projektet gett sådant avtryck i Europa. Men de verkliga vinnarna är invånarna i Sunne kommun som nu har ett framtidssäkrat nät som gör att vi kan ta del av nya innovationer och moderna arbetssätt. Vi är rustade för framtiden helt enkelt, säger Kristina Lundberg.

– Det är jättekul att vi har vunnit det här priset! Det här har varit ett riktigt lagarbete från olika delar av Telia och gänget på Sunne kommun. Projektet har givit alla inblandade bättre förståelse för hur regioner och kommuner kan agera tillsammans med privat näringsliv för att åstadkomma genomgripande förändringar, säger Jörgen Secher, Telias projektledare för Hjärta Sunne.

Sunne kommun var först ut med Telias projekt Mer Digital, ett projekt som gynnar digitalisering av hela Sverige.

 Idag har vi genomfört detta hos fyra kommuner och vi har 31 stycken till som är i pipeline, tre av dessa utanför Sverige, så vi har ett spännande år framför oss, säger Mia Forsäng grundare och ansvarig för Telias utbildningsprogram mot digitalt utanförskap, Mer Digital.

Kontakt

Kristina Lundberg
Kultur- och näringslivschef
E-post: kristina.lundberg@sunne.se
Tel: 0565-164 04, 0730-703254
Besök: Storgatan 39, Bibliotekshuset
Adress: 36. Näringslivsenheten, 686 80 Sunne