Sunne kommun skriver samarbetsavtal med storsatsande Ski Sunne

2021-09-08 Henrik Rundqvist, fritidschef på Sunne kommun och Håkan Eriksson, ägare av Ski Sunne genom Stavik Invest AB, ser vikten av att

Ski Sunne är på god väg att bli en året runt-anläggning. Under våren 2022 invigs en storsatsning på liftburen cykling. Sunne kommun skriver samarbetsavtal med Ski Sunne för att kunna samarrangera aktiviteter under året med syfte att förbättra folkhälsan.

Ski Sunne satsar 8 miljoner kronor på en cykelanläggning som riktar sig till barnfamiljer och tre generationer.

– I maj 2022 inviger vi den. Vi kommer sedan fortsätta att investera 3-4 miljoner kronor per år. En sådan här anläggning blir aldrig färdigbyggd utan kräver ständig förnyelse, säger ägaren Håkan Eriksson, Stavik Invest AB.

Kommunen köper tjänster av Ski Sunne i ett nytt avtal.

 Vi har gjort det redan tidigare och nu utökar vi samarbetet för att satsa ännu mer på folkhälsan och den sociala gemenskapen. Vi vill att Sunne ska vara en attraktiv ort att bo på, driva företag i och flytta till, säger Henrik Rundqvist.

Ski Sunne storsatsar

Cykelanläggningen byggs av rutinerade banbyggare i samverkan med de som gör det för första gången.

– Vi anlägger allt från enklare nybörjarbanor till lite mer utmanande maskingrävda varianter samt tuffare tekniska spår som lutar mer åt enduro och downhill, säger projektledaren Malcolm Hardie.

Stolliftarna ska byggas om så att cyklar kan tas med. Satsningen innehåller även ett övningsområde för barn med en pumptrack vid foten av backarna.

Ski Sunne har rekryterat rutinerade bandesignern Bastien Rideau. Fransmannen har mer än fem års erfarenhet av banbyggande i Trysil. Han ska nu bygga en flow track norr om nedfarten Hertigen.

– Jag är otroligt glad över att vara involverad i detta fantastiska projekt. Nu är vi igång för att ge nytt liv till Ski Sunne och Värmland. Uppdraget är utmanande, många har drömt om det men kanske aldrig trott att det skulle ske.

Det planeras också för att anlägga en bilväg på 3 km för att kunna ta sig till toppstugan. Nuvarande väg är 12 km. På toppen med vidunderlig utsikt tänker man sig en avancerad pumptrack och cykelleder som kan utökas.

Sommaren ska rädda vintern

Ritningar för en trappa med 500 steg ska tas fram i vinter. En målsättning på sikt är att bygga om både dal- och toppstugan till 3-våningshus med boende och restaurang.

– Vi satsar på sommaren för att rädda vintern vars säsong är kort. Får vi hit 40 000 cyklister så är det en dubblering jämfört med antalet skidåkare. Vi har väldigt bra förutsättningar och jag tror stenhårt på det här när vi ser på antalet besökare andra anläggningar har. Sunne är attraktivt och har ett rikt kulturliv, sommarland och många andra aktiviteter på sommaren, säger Håkan Eriksson.

Ett lättcyklat stråk på en mil anläggs från Selma Spa fram till Ski Sunne. Leden blir klar redan i höst och ingår i Biking Värmland.

Vill bredda ägandet

Ski Sunne ser en ljus framtid.

– Vi försöker nu bredda ägandet och få med fler företag och folk i bygden. Responsen från näringslivet är positiv. Jag behåller kontroll tills vi börjar tjäna pengar igen. För att klara utgifterna behöver vi mer inkomster, därför satsar vi. Dör skidbacken missar Sunne en viktig aktivitet. Vi behöver hjälpas åt för bygdens bästa.

Samarbetsavtal för folkhälsa och attraktivitet

För att få tillgång till Ski Sunne betalar Sunne kommun 300 000 kronor enligt det nya avtalet som träder i kraft 1 oktober 2021. Avtalet gäller ett år i taget, efter årlig utvärdering.

– Tillsammans med Ski Sunne vill vi aktivera ungdomar och familjer, både via skolan, som personalaktivitet för kommunens anställda och förmera Sunnebornas fritid. Vi vill skapa roliga arrangemang som ger förutsättningar för god hälsa och social gemenskap bland Sunneborna, säger Henrik Rundqvist, fritidschef i Sunne kommun.

Samarbetet innehåller följande aktiviteter:

  • en skidkväll om året för alla Sunnebor och Sunne-företag
  • ett tillfälle för alla Sunnebor och företag att använda Down Hillbanan
  • en skidkväll om året för alla anställda på Sunne kommun med familjer
  • ett tillfälle för alla anställda med familjer att använda Down Hillbanan
  • en valfri skiddag för respektive för-, grund- och gymnasieskola
  • en valfri dag till Down Hillbanan för-, grund- och gymnasieskola.

 

Kontakt

Henrik Rundqvist
Fritidschef
E-post: henrik.rundqvist@sunne.se
Tel: 0565-162 36, 070-658 45 15
Besök: Kommunhuset, Kvarngatan 4
Adress: 1. Fritid, 686 80 Sunne