Stora vårstädningen i Sunne på lördag

2021-04-20

På lördag 24 april vårstädar lokala idrottsföreningar runt om i Sunne. Fryksdalens Sparbank är initiativtagare till satsningen som sker tillsammans med Städa Sverige, idrottens egen miljöorganisation, Sunne kommun och det lokala näringslivet.

–  Det är ungdomar i det lokala föreningslivet som gör en områdesstädning under en dag och får en ersättning för sitt arbete. Det här är möjligt tack vare ett samarbete med flera lokala företag och Sunne och Torsby kommuner, säger Anders Bäckman, vd på Fryksdalens Sparbank.

Föreningarna som deltar blir tilldelade ett område som de städar under dagen.

–  Vi följer naturligtvis de nationella riktlinjerna för att minska risken för smittspridning. Inga större samlingar sker,  varje förening städar i sitt närområde, säger Anders Bäckman. 

Dykare och magnetfiske

I sundet i Sunne genomförs en dykstädning med hjälp av dykare från Sunne och Karlstad.

Det finns också möjlighet att prova på magnetfiske vid Frejakajen i centrala Sunne.

Tack till lokala näringslivet 

Den stora vårstädningen började som en idé från en medarbetare på banken som ett förslag på en aktivitet för att stärka bankens hållbarhetsarbete. Banken tyckte att idén var intressant och kontaktade organisationen Städa Sverige. Städa Sverige är idrottens miljöorganisation och genomför flera områdesstädningar tillsammans med föreningslivet runt om i Sverige varje år.

Det lokala näringslivet är med i projektet.

 Vi är tacksamma för att vi fått med oss så fina partners i vår storstädning. Tack vare att näringslivet har gått in i projektet, så får fler föreningar  möjlighet att vara med och städa och få betalt för sitt arbete, säger Peter Lindgren som är koordinator för Fryksdalens Sparbanks arbete med samhällsnytta. 

12 lokala föreningar städar

Det är de lokala idrottsföreningarnas ungdomar som utför städningen och alla som ska deltar får en utbildning i miljökunskap inför eventet.

De föreningar som är klara är IFK Sunne Fotboll, Lysviks IF, Mallbackens IF, Ämterviks FF, Västra Ämterviks IF, Sunne BBK, Sunne IK, Sunne Skridskoklubb, Gräsmarks Goif, Brandsbol SK, IS Emtarna och Sunne Innebandyklubb.

– Vilket fantastiskt föreningsliv vi har här i bygden! Vi har många engagerade ungdomar och ledare som ställer upp när vi hittar på saker, säger Peter Lindgren.

Friskvårdsaktivitet på Sunne kommun

Medarbetare på Sunne kommun städar utanför sina arbetsplatser som en frivillig friskvårdsaktivitet och en del i Stora vårstädningen.