Skräppatrullen

2019-06-04

Onsdag den 29 maj var det Hasselbol förskolas tur att ge sig ut för att plocka skräp i närområdet, även de i samarbete med Håll Sverige rent.

På Hasselbol arbetar man kontinuerligt med miljötänk och de är den enda kommunala förskolan i Sunne som är Grön Flagg-certifierade. Man tar ofta med sig påsar ut och går både kortare och längre promenader för att plocka skräp.

Förskolan har funnits i fem år och är nu inne på sitt tredje år med Grön Flagg. Att vara med i Grön Flagg-projektet innebär att förskolan/skolan hela tiden ska arbeta aktivt för en bättre miljö. Det ska involvera barnen och lära dem hur man jobbar mot en hållbar utveckling såväl socialt, ekonomiskt som ekologiskt.
Läs mer om Grön Flagg 

På avdelning Kronan är barnen i 4–5 årsåldern och de hade förberett sin skräpplockardag med fina skyltar som uppmanade till att inte slänga skräp i naturen. På Hasselbols förskola kallar man sig för skräppatrullen och de har en egen skräpplockarsång som de glatt sjöng på när de lämnade förskolan. Vi hann inte långt innan de gjorde första upptäckten, en rejäl hög med diverse skräp samlat som såg ut att ha legat länge.

”Usch så får man inte göra” började alla barn i mun på varandra.

Det märks att barnen är vana vid att jobba med miljötänk. De vet vad som är skräp och de vet när det är dags att säga till en av pedagogerna istället för att ta upp skräpet själva, som bland annat glas och liknande där det finns en risk att de kan skada sig.  

Under promenaden berättar barnen ivrigt för alla som vill lyssna att man absolut inte får lov att kasta skräp i naturen. Djuren kan ju faktiskt skada sig. Någon nämner entusiastiskt att det skulle ju till och med kunna komma en leopard springandes här.

När tiden börjar rinna ut och det närmar sig lunch beger vi oss tillbaka till förskolan. Påsarna med skräp samlas ihop och en av pedagogerna ringer Holmby Återvinningscentral för att få skräpet hämtat. 

Och givetvis, när skräppatrullen plockat färdigt sitt skräp ska de självklart bli belönade med glass i solen ute på gården.