Skäggebergsskolan i hållbarhets-final

2022-03-15 Årskurs 5A och 5B på Skäggebergsskolan i Sunne har gått till final i Nordic paper challenge, 22 mars i Karlstad.

Årskurs 5A och 5B på Skäggebergsskolan i Sunne har gått till final i Nordic paper challenge. Skäggebergsskolans idé som tog dem ända till finalen är att klistermärken på frukt ska göras i papper istället för i plast.

Över 400 bidrag har skapats i Ung Företagsamhet (UF) Värmlands grundskoleutmaning där elevernas uppdrag var att komma på något som i dag tillverkas i plast och som istället skulle kunna tillverkas i papper i syfte att värna om miljön. Eleverna fick pappersprover för att kunna känna, klämma och skapa.

I rond två av utmaningen träffade Nordic Paper totalt fyra skolor. Där fick eleverna pitcha sin idé för företaget och för representanter från UF.

Skäggebergsskolans idé som tog dem ända till finalen är att klistermärken på frukt ska göras i papper istället för i plast. Delvis för att många sätter dem på möbler och dörrar, vilket skräpar ned när de hamnar på marken.

Motiveringen till finalplatsen: ”Absolut borde klistermärkena göras i papper, eftersom vårt papper är både återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart. Visste ni att det faktiskt redan görs tejp av vårt papper?”

Idéerna till hållbara produkter från olika skolor i tävlingen har bland annat handlat om att göra plastväxter av papper, pappershandtag till saxar, skal av papper till mobiler och surfplattor, toalettsitsar av papper och pappersklistermärken till frukt.

”Vi är galet imponerade av elevernas uppfinningsrikedom, att de gjort gedigen research och även satt sig in i våra olika typer av papperskvaliteter för att hitta det optimala pappret för just deras uppfinning. Det som kanske imponerar mest är dock viljan att värna vår gemensamma miljö och planet”, skriver Nordic Paper på sin Facebooksida.

Finalen sker live i Karlstad 22 mars tillsammans med två andra bidrag. Övriga klasskamrater kan följa sändningen på skolan.

Följ finalen live 22 mars kl. 09.30 via denna länk

Kontakt

Cristin Ribbe-Anvreten
Lärare Mentor klass 4A och 4B
E-post: cristin.ribbe-anvreten@sunne.se
Tel: 0565-155 13, 072-205 82 08
Besök: Skäggebergsvägen 13, 686 30 Sunne
Adress: 40. Skäggebergsskolan, 686 80 Sunne