Selma Lagerlöfs litteraturpris till Monika Fagerholm

2020-05-15

Monika Fagerholm tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2020. Hon är i gott sällskap med en mängd namnkunniga författare som fått priset före henne..

Sedan 1984 har stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris ärat en författare varje år. Förra året tilldelades priset Kristina Sandberg och i år heter pristagaren Monika Fagerholm.

Motiveringen lyder: "För ett författarskap som med virtuos stämföring skildrar individer och grupper som strävar efter mening i en tillvaro som inte tillåter några stabila sammanhang, en värld med »olyckan hängande i luften«."

Monika Fagerholms författarskap omfattar åtta romaner och en del andra
texter: där beskrivs inga paradis men genomgående är ändå att någonting går förlorat, att de sociala sammanhang som alla romangestalter söker slås sönder. 

Monika Fagerholm debuterade 1987 med romanen Sham men fick sitt genombrott 1994 med Underbara kvinnor vid vatten. Så sent som i fjol gav hon ut sin senaste roman.

Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris kom till för att vidga informationen om Fryksdalen och lyfta fram de kulturella traditioner och miljöer i sunnebygden, som spelat så stor roll bland annat i Selma Lagerlöfs och sedermera Göran Tunströms författarskap. Stiftelsen leds av en styrelse.
Ordförande är Tuula Dajén, Sunne.

Priset kommer att delas ut lördagen den 15 augusti. Prissumman är på 100 000 kronor. 

Monika Fagerholm. Foto: Thron Ullberg

Monika Fagerholm får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020. Foto: Thron Ullberg

Tidigare pristagare är idel välkända författare som man kan se via länken nedan.

Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut av en stiftelse med samma namn. Den har sitt säte i Sunne och bildades 1983 av Sunne kommun, dåvarande Hotell Selma Lagerlöf och Fryksdalens Sparbank. Huvudsponsor är Rottneros AB.

För mer information om priset och om Kulturveckan i Sunne då priset delas ut, klicka in dig på https://www.kulturveckanisunne.se/