Se upp för bedrägerier via telefon

2019-04-10

Telefonbedrägerier, så kallad vishing, görs nu med nya metoder. Sprid den här informationen från Polisen vidare och hjälp fler att skydda sig från den här typen av brottslighet.

Bedragarna har nu börjat använda sig av nya metoder. Exempelvis att de kontaktar säljare av fastigheter/bostadsrätter och säger att deras ordinarie mäklare har blivit långtidssjuk, men att de ska fortsätta hjälpa till med försäljningen av fastigheten/bostadsrätten. Det enda som behövs är att man ska legitimera sig med bankdosa eller mobilt bank-id… Vilken du absolut aldrig ska göra!

Ett annat exempel är att de ringer upp och erbjuder ett mycket förmånligare mobilabonnemang än vad den uppringde har idag. För att kunna teckna detta förmånliga abonnemang så krävs det att den uppringde legitimerar sig med mobilt bank-id. Det som händer är att du då släpper in bedragaren på din internetbank. Så gör inte det! 

Bedragarna testar nu nya knep och detta just för att fler personer numer står emot telefonbedragarna. Man har även sett att många drabbade är 90-talister.

Några enkla tips är:

  • Logga aldrig in på ditt bank-id och lämna inte ut pin- eller svarskoder från din bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig 
  • Om du blir misstänksam – lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer som du vet stämmer. Bedragare använder sig av en tjänst som gör att numret kan se ut att komma från en myndighet eller kontakter du har sparade på din telefon.

Sprid gärna tipsen om hur du kan skydda dig!