Risker med A-traktorer i trafiken

2021-08-20

Som förälder har du det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt i sin A-traktor. Fel hanterad kan en A-traktor vara livsfarlig för de som färdas i och de som befinner sig utanför traktorn.

Polisen vill påminna om riskerna med A-traktorer för att förebygga olyckor. Vi vill inte att någon ska skadas allvarligt eller dö i trafiken, särskilt inte barn!

Om en A-traktorförare begår trafikbrott som upprepade trafikförseelser, fortkörning och olovlig körning, hamnar man i belastningsregistret. Då kan man också få en så kallad spärrtid, vilket innebär att man får vänta upp till tre år med att ta körkort för personbil.

Bilbältet

Många struntar i att använda bilbälte eftersom det inte finns lagkrav på att använda bälte i en A-traktor. Polisen rekommenderar starkt att era ungdomar ändå alltid använder bilbälte. Prata med ditt barn om riskerna!

Hastighet och trimning

En A-traktor får gå max 30 km/h och ska ha LGF-skylt (Långsamt Gående Fordon) vid färd på väg. A-traktor som inte uppfyller kraven (förändrad utväxling, varvtal eller hastighet) som traktor är att betrakta som lätt lastbil och kräver behörighet.

Om fordonet går fortare än tillåten högsta hastighet, eller är modifierat på ett sådant sätt så den klassas som personbil/motorcykel riskerar föraren att rapporteras och få dagsböter. Även Transportsstyrelsen gör en prövning om man är lämplig att ha körkort. Körkort/körkortstillstånd kan återkallas.

Olovlig körning och tillåtande av olovlig körning

Även ägare/målsman ansvarar för att fordonet är säkert och lämpligt för trafik. Är fordonet trimmat gäller inte försäkringen och din tonåring kan dömas till olovlig körning, på samma sätt som om som man kört bil utan körkort. Vårdnadshavare eller annan vuxen som tillåter kan dömas för tillåtande av olovlig körning.

Buller och buskörning

Fordon får inte orsaka onödigt buller eller släppa ut rök eller gas i sådan omfattning att olägenhet uppstår. I tätort och bostadsbebyggelse ska färdväg, hastighet och färdsätt anpassas så att inte andra blir störda. Visste ni att polisen kan utfärda böter om man spelar hög och störande musik nära bostadsbebyggelse. Nu skrivs böter direkt på platsen, boten är på 1000 kr.

Besiktning

Som A-traktor ägare måste man själv hålla koll på när fordonet måste besiktas. 

Tänk också på att dessa fordon är stöldbegärliga. Lås och förvara på ett säkert ställe när de inte används. Se över försäkringarna så att de täcker! Provkör gärna fordonet ibland så du vet skicket och att utrustningen fungerar!