Praktverk om Selma Lagerlöf lanseras på Mårbacka

2018-08-06

Mycket har skrivits under åren om Selma Lagerlöfs författarskap, liv och engagemang, men det har saknats en mer övergripande berättelse. På torsdag släpps den första biografin om Selma Lagerlöf. Boken som är ett praktverk lanseras på Mårbacka Minnesgård.

Författare är litteraturvetaren Anna Nordlund.
Fotografen Bengt Wanselius har varit bildredaktör.

En dramatisk brytningstid

Biografin är också en mer generell kvinnohistoria i en dramatisk brytningstid.
I Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna guidar Anna Nordlund läsaren från en Selma Lagerlöf som redan i tidig barndom var övertygad om att bli rik och berömd, till debuten med Gösta Berling, succén med läseboken om Nils Holgersson, Nobelpriset 1909, filmframgångarna på 1910-talet, ett allt större engagemang för kvinnors rättigheter, till de yttersta dagarna i mars 1940, då ett nytt världskrig inletts några månader tidigare.

– Jag vill lyfta fram hur medvetet Selma Lagerlöf lanserade sig själv i sin tids nya medier. När många författare upplevde radio och film som hot såg hon möjligheter. Hon förstod också snabbt hur hon skulle lansera sig i den tidens manligt dominerade kulturetablissemang. Priset hon betalade för sina framgångar var att hennes mer radikala sidor fick undertryckas, förklarar Anna Nordlund.

En bildrik biografi

Fotografen Bengt Wanselius, som 2009 fick Augustpriset tillsammans med Paul Duncan för boken Regi Bergman, har dammsugit tidningars och förlags bildarkiv, men också privata fotoskatter för att kunna illustrerar biografin med nytt, unikt bildmaterial:

– Att få utforska Mårbackastiftelsens fotoskatt var min första uppgift i arbetet med att bildsätta Annas text. Genom att sedan gå vidare i bildarkiv över hela Sverige och utomlands fick jag uppleva Selma Lagerlöfs fantastiska liv genom denna bildexposé. Hennes egna bilder från resor genom Europa och till Mellanöstern vid förra sekelskiftet är helt unika.

Boken lanseras på Mårbacka

Den bildrika biografin kommer att lanseras på Mårbacka Minnesgård, torsdagen den 9 augusti, klockan 15.30. Författaren Anna Nordlund kommer då i ett samtal med Selma Lagerlöfs syskonbarnbarn, Monica Hilding och Elisabeth Lagerlöf kommentera biografin och berättar hur det är att växa upp med släktskapet till Selma Lagerlöf.

Biografin ges ut av Bokförlaget Max Ström, som de senaste åren producerat två liknande bildrika praktverk, ett om August Strindberg och ett om Anders Zorn.

Tid: Torsdagen den 9 augusti, klockan 15.30.
Plats: Stallet, Mårbacka Minnesgård.