Framtida styre oklart i Sunne

2022-09-12

Sunneborna har sagt sitt i valet. Det preliminära valresultatet visar att nuvarande koalition mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna inte når egen majoritet. Moderaterna ökar stort och är nu näst största parti efter S.

När 11 av Sunnes 12 valdistrikt (det 12:e valdistriktet = onsdagens rösträkning*) var räknade under valnatten är det mycket jämnt mellan Socialdemokraterna, 21,6 procent, och Moderaterna, 21,3 procent. I nuläget har partierna nio mandat vardera.

Socialdemokraterna tappar ett mandat, - 3,5 procentenheter, och Moderaterna tar ett rejält kliv framåt med + 9,4 procentenheter. Centerpartiet tappar till 17,8 procent, - 9,1 procentenheter, och är nu tredje största parti.

Sverigedemokraterna ökar och får 15 procent (12,46 procent, 2018).

På onsdag räknas de röster som återstår att räkna.

Framtida styre oklart

Hur ett framtida styre i kommunen kan se ut är i nuläget oklart. Oavsett krävs samarbeten för att få majoritet.

–  Marginalen är liten och det är allt annat än klart, även om vi ser tendenser. Den politik vi genomfört de senaste fyra åren tillsammans med Centerpartiet, bland annat hur vi hanterat corona, trodde vi nog skulle få större genomslag hos väljarna. De ideologiska frågorna har hamnat i skuggan av starka missnöjesvindar där åsikter vänder väldigt snabbt, säger Linda Johansson, som toppar Socialdemokraternas lista i Sunne.

Moderaterna är glada över sitt stora framsteg.

–  Det blev en oväntat stor ökning och vi är självklart väldigt nöjda. Idag är det många telefonsamtal, konstaterar Fredrik Andersson (M), som ingår i presidiet som kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande.

Kristina Lundberg (C), kommunalråd i Sunne, respekterar väljarna.

–  Vi har haft många bra samtal inför valet så det här var inte min känsla. Vi är såklart besvikna och samtidigt tacksamma för alla som röstat på vår politik, men det räckte inte hela vägen. Så här fungerar en demokrati. Vi gratulerar Moderaterna till ett bra val och de uttrycker att de vill fullfölja ett maktskifte. 

Färre röstade och fler röstade blankt

Valmyndigheten hade stora teknikproblem under valkvällen. Myndigheten utsattes för flera överbelastningsattacker. Lokalt fanns problem med att ringa in röstresultatet till länsstyrelsen, vilket gav förseningar. Rösträkningen påverkas dock inte av detta eftersom rösterna räknas manuellt.

– I det stora hela har valet fungerat bra, även om vi hade en del köer vid våra vallokaler. På onsdag har vi drygt 300 brevröster att räkna och ett antal utlandsröster. 2,3 procent röstade blankt vilket är mycket och färre personer har röstat jämfört med 2018, säger valnämndens ordförande i Sunne, Morgan Setherberg.


Under valnatten har länsstyrelsen

  • kontrollräknat valnattens resultat
  • granskat ogiltiga röster
  • fördelat röster på olika valsedelstyper
  • räknat personröster
  • utsett ledamöter och ersättare till region- och kommunfullmäktige.

*Onsdagen efter valdagen

Valnämnden räknar de förtidsröster som vallokalerna inte hunnit få under valdagen. Det handlar främst om röster från utlandet och förtidsröster som gjorts i andra kommuner på valdagen.
Valnämndens preliminära rösträkning som är offentlig sker onsdag 14 september med start kl 10.00, sammanträdesrummet Där väst i kommunhuset, Kvarngatan 4 i Sunne.

Det slutgiltiga resultatet finns att ta del av hos Valmyndigheten cirka en vecka efter valdagen. Se länk i högermarginalen.