No Litter Day

2019-05-20

För andra året i rad genomfördes No Litter Day i samarbete med The World´s childrens prize (WCP) och Håll Sverige Rent, ett skolprojekt runt om i världen.

Alla skolor som vill kan anmäla sig till WCP för att bli en Global Friend-skola och delta i projektet som består av tre moment.

  1. Att lära sig mer om WCP barnrättshjältar där skolan deltar i en omröstning om vem som ska få årets pris som barnrättshjälte.  
    https://worldschildrensprize.org/about-us

  2. Jorden runt-loppet där skolor runt om i världen springer 3 km för att visa sitt engagemang för de globala målen. 
    https://worldschildrensprize.org/delta-i-jorden-runt-loppet.html

  3. No Litter Day där barn från förskolor och skolor går ut och plockar skräp tillsammans.
    https://worldschildrensprize.org/nolitterday


I Sunne hade vi i år rekordantal på anmälda till Håll Sverige rent, vilket känns otroligt kul. Skäggebergsskolan, en av de skolor som anmält sig är aktiva i WCP:s projekt och deltog givetvis i No Litter Day för att göra Sunne lite renare och finare.

Klassföreståndaren Ida Skoog informerade sin klass, åk 5 innan de skulle ge sig ut om skräpets påverkan på miljön. Hon pratade om vikten av att ta vara på skräpet och visade en film om vad som händer med djur och planeten när vi slänger skräp i naturen. Hon redogjorde även för hur lång tid det tar för olika material att brytas ner. 

Ivriga och entusiastiska med gott om motivation från sin lärare gav sig eleverna ut för att ta itu med skräpplockningen. Några av eleverna fick ett material att ansvara för som plast, glas, metall och papper. Allt för att göra sorteringen så enkel som möjligt från start. De elever som inte hade en specifik sak fick påsar att slänga resterande delar av de skräp som var oklart hur det skulle sorteras.

Totalt samlade Skäggebergsskolans årskurs 4-6 in 78,8 kg skräp runt om i Sunne.