Mårbackapriset delas ut på Äpplets dag

2021-09-01

På Äpplets dag, lördag 4 september kl 13 överlämnas Mårbackapriset till professor Birgitta Holm. Samtidigt får Ingemar Eliasson ta emot Mårbackaplaketten. Äpplets dag pågår kl 11-16 med många aktiviteter och utställare på plats.

Mårbackapriset och Mårbackaplaketten

Mårbackastiftelsens prismotivering till Birgitta Holm är ”… för mångåriga och banbrytande insatser inom svensk litteraturforskning, främst om kvinnors författarskap, samt för hennes nydanande och inspirerande omtolkningar av Selma Lagerlöf.”

Ingemar Eliasson, får Mårbackaplaketten för ”hängivna insatser för värmländsk kultur och i synnerhet för Selma Lagerlöfs författarskap och Mårbacka.” Ingemar Eliasson är tidigare riksmarskalk, statsråd och landshövding.

Prisceremonin hålls i Stallet på Mårbacka, lördagen den 4 september 2021, klockan 13.00. Läs mer om prisceremoni med pristal och samtal längre ned på sidan

Äpplets dag

Selma Lagerlöf var mycket intresserad av odling och hade stor trädgård med många äppelträd på Mårbacka.
På Äpplets Dag finns ett 25-tal utställare som berättar om, visar och säljer växter, äppelrelaterade produkter, hantverk, konsthantverk, konst, ätbart, verktyg med mera.
Av pomologer kan du få veta vilket sorts äpple du har med dig (ta med minst 5 äpplen av samma sort).
Det blir korta föredrag på scenen. Bland annat ska pomolog och matkreatör Bibbi Kringlund prata om smakupplevelser, främst om äpplets olika smaker.
Bengt-Ingvars mä Anders uppträder 16.30 i Stallet, ett program med humor och musik.

Läs mer om programmet på Mårbackas webb

Arrangörer för dagen är Mårbackastiftelsen i samarbete med Gården på Hörn, ABF Norra Värmland, EventiSunne och Riksteatern Värmland

Prisceremoni med pristal och samtal

– Det jag gör är att försöka rädda sagotanten, eller i varje fall sagoberätterskan, se vad det är som gör Selma till Selma och vad som kan ligga bakom den unika verkningskraft som hon har. Idag är det främst den yttre personen som dras fram, den tidsmedvetna och moderna, förklarar Birgitta Holm.

I pristalet ”Det ligger något under!” reflekterar hon över fyrtio års tolkande av Selma Lagerlöf. Landshövding Georg Andrén överlämna priset.

I ett samtal med Karl-Johan Adolfsson utvecklar Ingemar Eliasson vad som döljer sig bakom rubriken Mest skyller jag på Selma.

För mer information:
Birgitta Holm, professor 070-767 44 84
Elisabeth Lagerlöf, sekreterare i Mårbackastiftelsen 070-797 42 10
Irene Henriksson, intendent på Mårbacka 070-207 09 30.