Många landslagsåkare i Inge Bråten Memorial i Sunne

2017-06-19 Kvarngatan Sunne, damfinal i Inge Bråten Memorial

Nästan hela svenska landslaget från både dam- och herrsidan kommer till start i rullskidtävlingen ”Inge Bråten Memorial” i Sunne lördagen den 1 juli. Flera kända namn från Norge och tävlande från Värmland finns också med på startlistan.

Mest intressant blir kanske duellen mellan stjärnan Stina Nilsson och fjolårssegrande Hanna Falk på damsidan.
Bland herrarna finns fjolårssegraren Teodor Peterson, som bland annat möter en annan Sunne-segrare i Calle Halfvarsson.

– Det brukar bli en bra folkfest i Sunne, säger Stina Nilsson, som är tillbaka efter att hon fick avbryta det förra landslagslägret i Norge. Nu tränar hon normalt igen och ”Inge Bråten Memorial” blir ett bra test på hur hon ligger till med träningen.

Programmet startar kl 15.45

Banan är den samma som förra året mitt i Sunne centrum. Det handlar om en sprint som körs i fristil.

Programmet startar kl 15.45 med underhållning och avslutas 18.30 med prisutdelning och mer underhållning. Underhåller gör Born to rock, Bonnrock'n roll med en twist av pop. 

16.15 presenteras alla rullskidåkarna och därefter körs prologen.

17.00 är det Minijogg för 6-8-åringar. Barnen springer den 800 m långa rullskidsbanan med start och mål i Nordeabacken.

Kl 18.00 körs finalpassen

Damkampen

Förra året var det Hanna Falk som var snabbast i Sunne centrum. Och Ulricehamns-åkaren blir kanske den största utmanare till Stina också i år. Många andra damer kan också blanda sig i tätstriden. Linn Sömskar är en toppsprinter och Maria Nordström vann för-OS i Korea i vintras. Ida Ingemarsdotter är ju alltid farlig och har VM-guld på meritlistan.

Från landslaget kommer också den dubbla världsmästarinnan i U23 från i vintras, dalkullan Anna Dyvik som fick åka VM i Lahtis. Dessutom Anna Haag och Sofia Henriksson.

Med värmlandsögon noteras att skidskyttelandslagets Emma Nilsson och rullskidspecialisten Sandra Olsson finns på plats, liksom fd JVM-segrarinnan Mathilda Ruus, Åsarna IK (bördig från Årjäng).

Herrklassen

I herrklassen blir det utländskt motstånd för dom svenska landslagsåkarna Teodor Peterson, Calle Halfvarsson, Viktor Thorn, Oskar Svensson, Emil Jönsson och Jens Burman. Norska Team Jobzone kommer som vanligt med ett starkt lag anförda av den tidigare världsmästaren på rullskidor Ragnar Bragvin Andresen. I laget finns också Timo André Bakken som blev norsk sprintmästare 2015 och Pål Trøan Aune som är ny i teamet men som är en landslagsmässig sprinter i Norge.

En nyhet i Sunne blir den polske världssprintern Maciej Starega, som under många år tillhört världens bästa sprintåkare. Han är snabb och kan bli en svår nöt att knäcka för dom svenska landslagsåkarna.

Flera värmlandsåkare finns med i startlistan också. SK Bore är starkt representerade med bland annat Oscar Persson, Anton Persson, Pontus Hermansson och Filip Danielsson. Också arrangörsklubben Sunne SLF har flera åkare med landslagsåkaren Gabriel Strid i spetsen.

Sanktionerad tävling från skidförbundet

– Med tanke på den korta tiden från man beslutade att köra tävlingen är det överväldigande att vi fått med i princip hela landslaget. Jag väntar på svar från Marcus Hellner och Daniel Richardsson. Kommer dom är landslaget nästan fulltaligt, säger OS- och VM-speakern, Kjell-Erik Kristiansen, som har ansvaret för att fixa åkare till tävlingen.

Landslaget kommer direkt från träningsläger i Torsby.

– Vi är skyldiga förbundskaptenen Rikard Grip ett stort tack. Han har möblerat om på landslagslägret för att åkarna ska kunna vara med i Sunne, säger Kristiansen, som håller låda i Sunne också den här gången.

Sunne SLF, Sunne Alpina, IFK Sunne friidrott och Mitt Sunne står som arrangörer och nytt i år är att det är en sanktionerad tävling från skidförbundet. Det betyder att alla kan anmäla sig för att mäta sig mot landslagsåkarna. Banan är den samma som förra året mitt i Sunne centrum. Det handlar om en sprint som körs i fristil.

Som vanligt bli en mini-jogg för barn och arrangören hoppas än en gång på storpublik.

Kontakt

Har du frågor är du välkommen att kontakta: Kjell-Åke Hagström 070-661 08 38.

Aktiviteter vid Teatertorget

Före och efter tävlingen pågår flera aktiviteter vid Teatertorget och butikerna håller öppet till kl 14.
Hela programmet hittar du här och på
Facebook finns alltid senaste nytt