Låt matresterna bli nytt liv

2018-10-05

Köra buss på bananer, fikarester eller gräddfilen som passerat sitt bäst före-datum. Låter det för bra för att vara sant? Snart blir det verklighet i vår kommun. Tillsammans ska vi börja förvandla våra gamla matrester till biogas

Maten som du slänger i din soptunna kommer snart att åka iväg på ett fantastiskt uppdrag och göra stor nytta för miljön. Hushåll i Sunne och Hagfors kommuner kommer nämligen få möjlighet att sortera ut sitt matavfall så att den energi och näring som finns i avfallet kan bli till biogas. Varje liten äppelskrutt kommer att göra stor skillnad för miljön.

Regeringen har satt upp ett mål att minst hälften av allt matavfall från hushåll och verksamheter ska sorteras ut och behandlas biologiskt senast 2020. Nu är det dags för oss att dra vårt strå till stacken och börja sortera ut matavfall från hushållssoporna, ett arbete som kommer ske etappvis i kommunen.

Från och med 1 oktober 2018 kommer en ny entreprenör att hämta ditt mat- och restavfall. NordRen tar över efter Urbaser (tidigare RenoNorden).

Du kan läsa mer på vår webbsida om att sortera matavfall hur detta praktiskt ska fungera, när det blir din tur och om man måste sortera sitt matavfall.

Kontakt

Eva-Karin Nilsson
Avfallstekniker
E-post: eva-karin.nilsson@sunne.se
Tel: 0565-164 22
Besök: Kvarngatan 6
Adress: 1. Avfallsenheten, 686 80 Sunne