Sunne handlar alltmer lokalt

2021-06-15

Företagarnas riksorganisation har undersökt i vilken omfattning kommunerna i Sverige gör inköp hos lokala företag. Sunne kommun placerar sig högt i mätningen - bäst i Sverige när det gäller inköp från lokala mikroföretag.

Sunne kommun hamnar på tredje plats i Sverige när det gäller inköp från småföretag.

– Det är företagen som skapar jobben och som genererar skattekronorna. Att ha fler lokala leverantörer gynnar kommunen både på kort och lång sikt. Den här undersökningen är ett kvitto på att vi är på rätt väg, men det finns mycket mer att göra, säger kommunstyrelsens ordförande, Kristina Lundberg (C).

Några exempel på upphandlingar där Sunne kommun hittat vägar för att handla lokalt: inköp av grönsaker och lokalt producerat kött och lanthandlare som kan lägga anbud på vissa inköp till kommunens skolor.

Här följer fler exempel på lokalt upphandlade varor/tjänster: arbetskläder, arbetsskor, konferensbröd, konferenser, film och foto, hantverkstjänster; byggarbeten, måleriarbeten, golvläggning m.m, mattransporter, busstransporter, företagshälsovård, cyklar inklusive reparation, däck och däckservice, grävmaskinstjänster, snöröjning, interna transporter Holmby, transport av markmaterial samt inköp av markmaterial, rivning av fastigheter, mäklartjänster, försäljning tomter, byggmaterial, kompletteringsköp livsmedel.

– Den politiska majoriteten har också föreslagit en ny upphandlingspolicy där vi betonar att kommunen samt dess bolag ska göra det möjligt för lokala entreprenörer att lämna in anbud. Vi hoppas att den röstas igenom i fullmäktige i höst, säger  säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Tobias Eriksson (S).