Gunilla Ingemyr slutar som kommunstyrelseordförande i Sunne

2020-08-04

Efter fyra år som kommunstyrelsens ordförande i Sunne har Gunilla Ingemyr (C) beslutat sig för att lämna över ordförandeklubban. Hon stannar kvar i politiken som ledamot i fullmäktige. Kristina Lundberg föreslås ta över som kommunstyrelsens ordförande.

–  Jag känner mig klar med uppdraget och stolt över det som vi åstadkommit under min tid som kommunstyrelsens ordförande. Vi har sonderat terrängen och funderat över en lämplig person att ta över efter mig. Min efterträdare behöver också få vara med och forma nästa års budget. Det är rätt läge nu, säger Gunilla Ingemyr.

Gunilla Ingemyr stannar kvar i politiken, som ledamot i fullmäktige. Hon har varit kommunstyrelsens ordförande i 4 år, oppositionsråd i 2 år och socialnämndens ordförande i 8 år. Vad hon ska ägna sin tid åt framöver vet hon inte i nuläget.

Samarbetet mellan Centern och Socialdemokraterna i Sunne fortsätter precis som idag och styrs av det samarbetsavtal som partierna kom överens om efter förra valet.

Kristina Lundberg föreslås som efterträdare

Centerpartiets styrelse beslutade sig för att föreslå att Kristina Lundberg tar över som kommunstyrelsens ordförande och igår kväll, måndag den 3 augusti, ställde sig centerpartiets fullmäktigegrupp bakom förslaget. Detta förslag läggs nu fram till kommunfullmäktige inför nästa möte den 7 september.

– Det känns så roligt att få lämna över till just Kristina Lundberg som har ett brett samhällsintresse, lång erfarenhet av privat näringsliv och ett stort hjärta för Sunne, säger Gunilla Ingemyr.

– Jag fick frågan av partiet i juli. Jag blev överraskad över frågan, men kände direkt att det är en spännande utmaning, trots att jag har sett på nära håll vilken utsatt position det är under mina år som tjänsteperson på kommunen. I mitt uppdrag som enhetschef har det varit viktigt för mig att vara opolitisk, men jag delar centerpartiets värderingar. Jag har stor respekt för uppdraget och känner mig hedrad. Jag kände av flera skäl att det var rätt att tacka ja, framförallt eftersom jag är besjälad av att utveckla Sunne som plats och att det är viktigt för demokratin att fler engagerar sig politiskt på alla nivåer.

Under förutsättning att kommunfullmäktige röstar fram Kristina Lundberg som ny ordförande för kommunstyrelsen den 7 september så tar hon från och med då tjänstledigt från jobbet som kultur- och näringslivschef i Sunne kommun.

Möjligheter och utmaningar

Kristina Lundberg har inte varit politiskt engagerad tidigare. Hon har en fil. kand i statistik och en pol. kand i nationalekonomi och har jobbat i Sunne sedan 2010. Först som landsbygdsutvecklare anställd av Hushållningssällskapet (2010-2012), sedan som näringslivsutvecklare (2012-2014), därpå enhetschef för näringsliv & tillväxt (2014-2020) och sedan 1 januari 2020 är hon kultur- och näringslivschef.

– Sunne är i en positiv utveckling, det händer mycket, men det finns samtidigt stora utmaningar. Vi behöver nya krafter i politiken och det är bra att det går att komma in på olika sätt. Kristina är en person som både ser Sunnes styrkor och utmaningar och de möjligheter som finns, säger Gunilla Ingemyr.

Kontakt

Kristina Lundberg
kommunstyrelsen ordf, krisledningsnämnden ordf, allmänna utskottet
E-post: kristina.lundberg@sunne.se
Tel: 0565-162 52, 070-181 43 98
Besök: Kommunhuset, Kvarngatan 4
Adress: 1. Kommunkansliet, 686 80 Sunne