Förintelsen uppmärksammas på Fryxellska skolan

2020-01-24

På morgonen den 27 januari uppmärksammar eleverna på Fryxellska skolan och Sunne kommun minnet av Förintelsen. Med bland annat marschaller högtidlighålls dagen.

Skolans elever samlas vid Snacketorget på morgonen och får ta del av bildspel och uppläsning från boken ”Jag överlevde” av Mietek Grocher. På det sättet skänker Fryxellska en tanke på att det denna dag är precis 75 år sedan Röda armén gick in i koncentrationslägret i Auschwitz i Polen.

Alfons Olsson och Saga Widlund från skolans elevråd vill med programmet slå ett slag för tolerans mot varandra. De ger eleverna på skolan kännedom om vad som faktiskt har inträffat.

– Det är såklart fruktansvärt det som hände under andra världskriget. Det vill vi uppmärksamma. Bland annat kommer två elever från varje klass att gå fram och tända två ljus. Det blir också ett bildspel och vi kommer också att ha en tyst minut. Det blir rätt mäktigt att hela skolan är tyst en stund, säger Alfons Olsson, elevrådets ordförande.

Tillsammans med några tjänstemän i kommunen har elevrådet på högstadieskolan tagit fram programmet.

Alla vet inte vad som hände

–  Jag läser upp några starka bitar ur boken ”Jag överlevde”. I vår ålder vet inte alla vad som hände. De förstår inte allvaret. Många tänker att det inte drabbar dom. Med det jag läser kanske dom kan tänka ”tänk om det här vore jag” och sätta sig in i hur det var, säger Saga Widlund, vice ordförande i elevrådet.

Tanken är att man också lyfter på blicken och inte bara stannar vid vad som skedde under åren fram till 1945. Även därefter och i vår nutid finns hemska händelser av liknande slag runtom i världen som vi inte får glömma.

– Det är viktigt att vi visar varandra respekt och tolerans, säger Saga Widlund.