Flest företagsamma invånare finns i Sunne

2022-04-19 Företagsamheten i Sunne är stor. Ett tecken på det är till exempel att skidbacken nu utvecklas till en året-runt-anläggning med namnet Sunne Ski&Bike.

Sunne har flest företagsamma invånare i hela Värmland. – Det har sin förklaring att Sunne är i topp, eftersom det är en småföretagarbygd, säger Anna Hedberg, regionchef i Värmland för Svenskt Näringsliv.

Undersökningen från Svenskt Näringsliv visar att Sunne har högst andel företagsamma invånare i Värmland med 17,7 procent. Tvåa ligger Årjäng på 14,9 och Torsby på 13,7 procent.

Sunne ligger kvar i täten sedan förra årets mätning.

– De tre kommunerna i topp är traditionella småföretagarbygder med mycket skogsbruk, hantverk, kultur, med mera. Här finns en tradition och en kultur av att starta företag. Man förlitar sig inte på att bli anställd utan tar saken i egna händer, säger Anna Hedberg.

På fem år har företagsamheten i Sunne ökat med 1,5 procent.

— Kommunerna är viktiga möjliggörare. Sunne har jobbat med företagsstödjande funktioner länge och betydelsen av det blir synligt på längre sikt. För att få ännu fler företagsamma personer krävs ett starkt företagsklimat. Företagen skapar verksamhet och anställer personal som i sin tur skapar välfärden. Det är viktigt att det finns förståelse för hur allt det här hänger ihop, säger Anna Hedberg.