Demokrativeckan tisdag, digitala föreläsningar

2021-09-21 Demokrativeckan

Ta del av digitala föreläsningar om Kulturens roll för demokratin, Föreläsning med frilansjournalisten Jack Werner om källkritik  och en föreläsning om Identitet, gemenskap och demokrati i nationalismens tidevarv.

Kl. 12.00 Lunchsamtal – Håll avstånd! – Den fria (?) kulturens roll för en demokrati

Vilken roll för demokratin och vårt samhälle spelar kultur och kultursektorn? Vilka förutsättningar krävs för att kulturen ska spela roll – för sig själv och för en levande demokrati och finns dessa förutsättningar i Värmland? Och vilka får delta i kulturlivet?

Deltagare: Gunilla Fält, Riksteatern Värmland och Janove Ekstedt, Konstfrämjandet Värmland. Sara Falkstad, moderator.

Samtalet sänds på Facebook – gå till evenemanget via följande länk: https://fb.me/e/2rDGPlyKN

Arrangör: Länsstyrelsen Värmland i samarbete med ABF Värmland.

Kl. 18.00 Digital föreläsning – “Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå”

Digital föreläsning med Jack Werner, som visas på storbildsskärm och som även går att se som digital föreläsning hemma. 

Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Frilansjournalisten Jack Werner berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta.

Jack Werner är frilansjournalist. 2014 lanserade han tillsammans med två kollegor satsningen Viralgranskaren på tidningen Metro, som belönades med Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, och har skrivit böckerna “Creepypasta – spökhistorier från internet” och “Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.

Plats: Biblioteket Årjäng

Föranmälan till demokrati@arjang.se eller 0573-139 02 (ange om du vill vara på plats i biblioteket eller om du vill se samtalet hemma).

Kl. 17.00-18.00 Föreläsning – Identitet, gemenskap och demokrati i nationalismens tidevarv

I denna exklusiva föreläsning med Iranexperten Rouzbeh Parsi får du lära dig om identitet, gemenskap och demokrati i nationalismens tidevarv.

Rouzbeh Parsi är lektor i historia på Lunds universitet och programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Som historiker har han skrivit om nationalism och genus i Iran, samt arbetat för EU med frågor som rör mellanöstern. Han har även byggt upp ämnet “mänskliga rättigheter (global historia och politik)” på Lunds universitet.

Sänds via Zoom på följande länk:
https://us02web.zoom.us/j/87297138427?pwd=dnpFRVpGbktBWDMzRWtDZ3U5ZGVJUT09

Meeting ID: 872 9713 8427
Passcode: 926101

Arrangör: NBV Väst

Länkar