Coronainformation, 22 juli

2021-07-22

För närvarande finns ingen med konstaterad smitta varken inom verksamheterna vård och omsorg samt individstöd eller bland invånarna i Sunne. Även i regionen minskar antalet sjuka.

Det du gör spelar roll

Genom att följa rekommendationerna, provta dig vid minsta symtom och vaccinera dig får vi tillsammans utvecklingen att gå åt rätt håll. 
Det är tack vare din omtanke och dina val som smittspridningen bromsar in.  Det ger hopp inför framtiden, men än är faran inte över. För att få slut på pandemin är vi alla lika viktiga.  Ta hand om dina nära och kära genom att se till att varken du eller någon annan smittas av coronaviruset.

Det viktigaste du kan göra i sommar för att minska smittspridningen är:

 • Vaccinera dig och din familj
  Det är viktigt att ta dos 2 även om du har haft covid-19. Är du fullvaccinerad har du betydligt mindre risk att bli smittad eller smitta andra.
  Det finns gott om tider just nu. Vaccinering erbjuds för alla över 18 år och planering av vaccination till 16-17-åringar är påbörjad
 • Provta dig vid minsta symtom och vid hemkomst från länder utanför Norden
  Bättre med en provtagning för mycket än en för lite.
  Exempel på symtom: hosta, feber, snuva, ont i halsen och lukt- och smakbortfall. Var särskilt observant efter en utlandsvistelse.
  Region Värmland har hög kapacitet för provtagning.
  Beställ provtagning på 1177.se Det kostar ingenting!

I övrigt gäller samma rekommendationer som tidigare för att minska smittspridning:

 • Håll avstånd och undvik trängsel.
 • Umgås med få människor.
 • Tvätta händerna.
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Arbeta hemifrån om det går.
 • Undvik kollektivtrafiken och längre resor

Covidbevis för resor

EU:s covidbevis är ett dokument - digitalt eller på papper - för dig som ska resa i Europa. Covidbeviset visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19. Covidbevis är endast till för resor.

På Covidbevis E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se) kan du läsa mer om vad som gäller för att få ett covidbevis och hur du gör för att skaffa ett. På webbplatsen finns även blankett att skriva ut om man inte har e-legitimation.
Läs även: Frågor och svar om covidbevis på E-hälsomyndighetens webbplats

UD:s app Resklar

Vid resa utomlands kan du ladda ner UD:s app Resklar. I appen kan du enkelt ta del av reseinformation, hitta kontaktuppgifter till våra ambassader och få råd och rekommendationer i de fall du skulle hamna i en nödsituation utomlands. Appen finns där man skaffar appar.
Läs mer om Reseappen på UD:s webbplats

Vecka 30-31 uppdaterar vi enbart om specifik lokal information behöver ut. Du kan följa utvecklingen på Krisinformation.se - Information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner 

Vi önskar dig en trevlig och bekymmersfri sommar!