Stort banarbete påverkar tågtrafiken i Värmland

2022-09-02

6 september till 8 oktober ska Trafikverket byta räls, slipers och växlar mellan Karlstad och Kil. Under en månad blir det stopp i tågtrafiken på sträckan. Något som kommer att påverka stora delar av länets tågtrafik, framför allt Fryksdalsbanan.

Banarbetet påverkar framför allt tågtrafiken mellan Torsby och Karlstad, där hela avgångar kommer att ställas in och ersättas med buss.

– Sträckan mellan Karlstad och Kil är den del av Värmlandsbanan som är allra hårdast trafikerad. Här rullar trafik från Göteborg, Oslo och Stockholm in och alla våra regionala tåglinjer går här. Är det stopp på den här delen av banan berör detta väldigt mycket trafik, säger Per Sidetun, tågchef på Region Värmland.

För Värmlandstrafiks del innebär det att all regional tågtrafik väster, norr och söder om Karlstad kommer att beröras av spårbytet.

– Tågen går till Kil och därefter reser du till Karlstad med ersättningsbussar eller vår linjebuss 201, där vi satt in extra avgångar. Kommer du från Kristinehamnshållet byter du till samma bussar i Karlstad för att ta dig till Kil, säger Per Sidetun.

Verkstaden där allt underhåll och alla reparationer på tågen görs ligger i Kristinehamn. När länken mellan Torsby och Kristinehamn försvinner fungerar det inte att ha lika många tåg i trafik.

Extra stort avbrott 22-24 september

22 till 24 september är det ett extra stort avbrott i tågtrafiken. Då är hela Kils bangård stängd och inga tåg kan komma in i Kil.

– Under de här tre dagarna kommer många tågavgångar i Värmland att vara inställda och ersättas med bussar, både med vår ordinarie busslinjetrafik från Åmål, Säffle, Grums, Arvika och Kil och med ersättningstrafik.

Håll koll på reseplaneraren

Per Sidetun tipsar om att ersättningstrafiken och linjebussarna finns att hitta i reseplaneraren i Värmlandstrafiks app och på varmlandstrafik.se.

– Många av de som reser med oss kommer att behöva resa på ett annorlunda sätt under en period. Med så många olika tågavgångar som påverkas och så mycket ersättningstrafik och extratrafik i rullning kan det vara bra att planera sin resa med marginaler och hålla extra koll på sin avgång i reseplaneraren, säger Per Sidetun.

Efterlängtad insats

Banarbetet har för stunden stor inverkan på tågtrafiken, men är en efterlängtad insats.

– Det är ett spårbyte som behövs och som skulle gjorts för länge sedan. Min förhoppning är att vi nu får en mycket bättre och mer robust bana framöver som innebär färre störningar.

Om Trafikverkets arbete på Värmlandsbanan

På Värmlandsbanan ligger många mil av slitna järnvägsspår. Därför kommer Trafikverket att byta ut både räls, slipers och växlar på en sträcka av cirka 110 km med start 2022.

6 september och 8 oktober pågår Etapp 2 på sträckan Karlstad-Kil. Genom att rusta upp banan skapas en robust och pålitlig järnväg med skarvfria spår som ger en bekvämt och tyst tågresande. Läs mer på https://www.trafikverket.se/laxa-kil-spar--och-vaxelbyte

Kontakt

Per Sidetun
Tågchef Region Värmland Kollektivtrafik
010-832 81 85
E-posta Per Sidetun