Anna Beck satsar mot Paralympics 2020

2018-02-26 Grattis Anna! De stolta arbetskamraterna på Sunne kommun har gjort en grattisaffisch till Anna med personliga hälsningar. - De backar upp mig på ett fantastiskt sätt, liksom min chef och arbetsgivaren, säger Anna.

Vinter-OS är precis slut. I Sunne kommun jobbar socialsekreteraren Anna Beck, 38, med ett annat OS framför ögonen. Anna är utsedd till Årets kvinnliga idrottare inom parasporten. Efter ett mycket framgångsrikt år satsar hon nu mot Paralympics 2020.

- Det är fantastiskt med en arbetsgivare, chefer och arbetskamrater som ställer upp på mig. Deras inställning är att allt går att lösa, säger Anna Beck, som en förklaring till att hon kan göra sin cykelsatsning.

Anna körde hem två VM-medaljer i Sydafrika, både ett silver i time trial och det historiska första svenska VM-guldet på damsidan i roadrace, 2017. Hon har under hela säsongen levererat över förväntan vilket resulterat i ett guld och tre silver i världscupen. Framgångarna gav Anna utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Parasportgalan 2018.

- Jag blev jätteglad. Det ger mig verkligen extra energi i min satsning på VM i Italien och Paralympics 2020 i Japan - Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Annas klubbkamrat Stefan hjälper henne med träningsupplägget.
- Jag ökar nu antalet träningstimmar. Samtidigt måste jag öka återhämtningstiden, vilket är en viktig balansgång. Tillsammans med chef och arbetskamrater på Sunne kommun får vi det att fungera, vilket är helt underbart. Lojaliteten är stor åt båda håll.

Anna började cykla 2008. Hon kör tempolopp på upp till 3 mil och linjelopp på 5-8 mil.
- Jag föredrar de långa loppen, eftersom jag är mer uthållig än snabb. Den seger jag är mest glad över är VM-guldet som jag tog i september. Jag vann med mer än en cykellängd, men behöver träna på att bli mer taktisk.

Anna Beck är utsedd till Årets kvinnliga idrottare inom parasporten

 Anna har även i sin idrott stor nytta av utbildningen i ”Compassion lifestyle” som hennes arbetsplats använder.

- Ett jättebra verktyg och det finns evidens på att det verkligen fungerar. På jobbet har vi nu fyra handledare och en gång i veckan jobbar vi med verktyget samt att vi får vägledning på distans av utbildaren Christina Andersson som är leg. psykolog. I min idrottsutövning kan jag till exempel tydligt påverka min puls genom att tänka compassion.

Anna är född med Charcot-Marie-Tooths sjukdom (CMT) vilket påverkar funktionen i de perifera nerverna.
- Jag har jättedålig känsel i händer, fötter, underarmar och ben. Vissa muskler är förtvinade. Jag har alltid haft en stark vilja, men ändå varit sämst på det mesta. Det är visserligen inte speciellt glamoröst när jag sitter hemma i källaren på träningscykeln under vintern - däremot är det fantastiskt när resultaten kommer.

Säsongen pågår april till midsommar och augusti-september. I år väntar många resor, bland annat med landslaget till Belgien och Tyskland, Italien och Kanada.
- Nu räknar vi poäng inför Paralympics! Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.