Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2021

2021-06-14

Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2021 tilldelas författaren Niklas Rådström. Motiveringen lyder: För ett stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare.

"Det som ger Rådströms människor denna märkliga förmåga att finna glädje och värde i livets elände är den livsinstinkt som laddas av fantasin – något som är helt i Selma Lagerlöfs anda."

Niklas Rådström

Niklas Rådström debuterade 1975 som ung författare med en diktsamling.
Sedan dess har han utgett inte mindre än 44 titlar, därtill flera filmmanus och sångtexter. Hans litterära texter består av dikter, noveller, romaner, pjäser, reseskildringar, vänporträtt, essäer, bildberättelser. Han är med andra ord en synnerligen produktiv och mångsidig författare.

I sin mäktigaste roman, "Boken", som kom ut 2013, återberättar han inget mindre än hela den bibliska historien som till slut, efter alla grymheter och förluster och förvillelser, mynnar ut i att kärleksparet, mannen och kvinnan, Josef och Maria, återfinner varandra och väntar ett nytt liv.
Hans senaste bok heter "Som har inget redan hänt".

Selma Lagerlöfs litteraturpris

Prisceremoni med högtidstal och utdelning av Selma Lagerlöfs Litteraturpris

  • Lördagen den 14 augusti delas Selma Lagerlöfs Litteraturpris ut till Niklas Rådström. 
  • Söndag 15 augusti delas priset ut till Monica Fagerholm, 2020-års pristagare.

Birgitta Trotzig mottog det första priset 1984. Lördagen den 14 augusti 2021 delas Selma Lagerlöfs Litteraturpris ut för trettioåttonde gången. Prissumman är 100 000 kronor.

Selma Lagerlöfs Litteraturpris delas ut av stiftelsen med samma namn. Stiftelsen kom till för att vidga informationen om Fryksdalen och lyfta fram de kulturella traditioner och miljöer i sunnebygden, som spelat så stor roll bland annat i Selma Lagerlöfs och sedermera Göran Tunströms författarskap.

Kulturveckan i Sunne 2021

Kulturveckan i Sunne sker i år den 8 - 15 augusti 2021. Under veckan pågår många olika evenemang som till exempel: utställningar, teater och musik.