Ängen är en oas för både Sunnebor och långväga gäster. Här råder ett härligt lugn med milsvid utsikt över de skogsklädda höjderna. Här finns aktiviteter för alla åldrar vinter- som sommartid.

Rokkmakkstugan i Ängen. Foto: Per-Arne Lundin

Området och stugan sköts av Rokkmakks Fritidsförening i samarbete med Sunne kommun.

Rokkmakkstugan, Ängen året runt

På vintern kan du åka längdskidor i preparerade spår och pulka i backen nedanför Rokkmakkstugan, som är knutpunkten för skidspår och vandringsleder. Här finns en grillstuga för dig som har egen matsäck. Här finns också utedass. Inne i stugan finns servering av smörgåsar samt varma och kalla drycker, samt de berömda våfflorna. 

Sommartid kan du bada, fiska eller paddla i den vackra Ängsjön eller vandra längs Ängenleden. Under juli-augusti arrangeras ibland cafékvällar kl 16-20 i Rokkmakkstugan. För datum kontakta Turistbyrån i Sunne.

Hitta hit

Kör från Rottneros vägen mot Gräsmark. I Västerrottna, sväng av mot "Ängen 9 km". Följ blå skyltar "Rokkmakkstugan, Ängen". Avstånd från Sunne är 3 mil. I högerspalten finns en karta.

Skidspåren

Vintertid finns fyra preparerade skidspår som går genom den omväxlande naturen.

  • Grön bana 9 km
  • Röd bana 2,3 km
  • Blå bana 1,2 km
  • Gul bana, 900 km

Skidspåren i Ängen

 

Ängens 9-kilometersbana

Nytt för säsongen 2016/2017 är ett rejält vindskydd
ute på stormyren, där finns både eldstad och ved

 

 

Vandringsleden

En vandring efter Ängenleden tar dig upp på de högsta höjderna runt Ängsjön. Stigen går genom skogar, över ängar, uppför backar och ner i dalar, det är en omväxlande och krävande vandring i vacker natur. Det här är de områden som befolkades av svedjefinnarna på 1500-talet. Det finns rikligt med forn- och kulturlämningar efter vägen och informationstavlor att läsa på. Det finns flera rastplatser att välja mellan.

Man kan börja vandringen på flera ställen, men lämplig startplats är Rokkmakkstugan. Vill man inte gå hela leden på 17 km, kan man gå kortare sträckor genom att delvis följa grusvägarna som ses på kartan. Kartor finns i högermarginalen.

Ledsystemet över till Gruvrundan är dåligt underhållet och rekommenderas inte för vandring. Själva Gruvrundan på 10 km är nu uppmärkt och går bra att vandra.

Eldning efter leden undanbedes på grund av långa avstånd till vatten på de flesta ställen.