Göran Tunström skriver i sin bok Tjuven "Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld". Fler författare som har inspirerats av utsikten är Selma Lagerlöf och Anders Fryxell.

Sunnes underverk nummer tre: Tossebergsklätten

Med 65 röster placerade sig Tossebergsklätten som delad fyra på listan över Sunnes sju underverk som Fryksdalsbygdens läsare röstade fram 2007.

Belöningen är en fantastisk utsikt

Foto från TossebergsklättenHyperitberget som reser sig 343 meter över havet och dit man tar sig på en två kilometer lång "serpentinväg" som stiger över 200m. Men belöningen är en fantastisk utsikt
Att Tossebergsklätten hamnade bland förslagen på Sunnes sju underverk var mest en slump. En av Bygdas läsare ringde i ett helt annat ärende och vartefter samtalet pågick hamnade vi i prat om tävlingen.
--,,Hoppas nån föreslår Tossebergsklätten, sa läsaren.
--,,Varför gör inte du det här och nu?
--,,Men går det?

Inte ensam

Det gjorde det och läsaren som kom med förslaget var inte ensam om att tycka om Tossebergsklätten. 65 röster fick den i omröstningen och blev därmed delad fyra med Sunne kyrka. 
Namnet lär berätta skvallrar om att det i folktron ansågs bo jättar och bergfolk där. Tosse tror man nämligen anspelar på äldre dialekt där tusse var jätte och toss betydde troll.

Troll och björnar

Några troll vet vi inte om Selma Lagerlöf sett från bergets topp, men det berättas att hon ska ha fått inspiration till Gösta Berlings saga när hon stod häruppe och blickade ut över landskapet. Kanske såg hon en björn. Hon döpte i vilket fall om berget till Gurlita klätt i litteraturen och många minns säkert kapitlet om den stora björnen på Gurlita klätt. Den där som enbart kunde fällas med en silverkula gjuten en nyårsnatt i fullmånens sken i kyrktornet i Sunne.
Fler författare har inspirerats uppe denna topp. Göran Tunström skriver i sin bok Tjuven "Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld". Anders Fryxell ska ha funnit orden till vår "nationalsång" Värmlandsvisan just här.

Gick till toppen

För att ta sig upp på berget måste man åka två kilometer i 20-procentig lutning. Fast den fanns förstås inte på Selmas tid. Vägen byggdes på 1960-talet men långt dessförinnan gick det flera stigar som besökare klättrade uppför för att se på utsikten. För utsiktstorn har det funnits här i mer än 100 år. Det nuvarande tornet invigdes 1934.
Många har drivit café och restaurangverksamhet på Tossebergsklätten. Allt ifrån privatpersoner till föreningar som Stöpafors byagille och Stöpafors IF. Först av alla var Ragnar Larsson som byggde en liten kiosk i närheten av tornet redan 1928.

Sveriges Pikes peak

Tossebergsklätten är platsen dit man åker för att äta sin nävgröt på sommaren. Skärmflygarna i klubben Solskärmarna ser berget som sitt hemmaberg. Och om USA har sitt Rocky Mountin med backtävlingarna i Pikes peak så är minsann inte Fryksdalen sämre. Vem i motorkretsar har inte kläm på Gurlitaloppet?
Den som ännu inte varit däruppe har nu ännu en anledning att ta sig dit. Förutom en vidunderlig utsikt får man också besöka ett av Sunnes sju underverk.

Sunnes sju underverk

Hösten 2007 genomförde Fryksdalsbygden en artikelserie om Sunnes sju underverk där läsarna fick rösta om vilka sju platser som bäst förtjänade titeln. 
Det här är artikeln om Sunnes underverk nummer 3 och 4 (delad plats med Sunne kyrka), skriven av Britta Nyberg på Fryksdalsbygden.

Här är listan och länkarna till hela artikelserien över Sunnes sju underverk:

Stamfrändemonumentet, artikel om Sunnes underverk nr 1

Mårbacka minnesgård, artikel om Sunnes underverk nr 2

Sunne kyrka, artikel om Sunnes underverk nr 3 och 4

Tossebergsklätten, artikel om Sunnes underverk nr 3 och 4

Rottneros park, artikel om Sunnes underverk nr 5

Gräsmarks kyrka, artikel om Sunnes underverk nr 6

Ångbåten Freja, artikel om Sunnes underverk nr 7