Freja är en myt som blev verklighet. Många hade hört talas om henne men ingen hade sett henne, och så finnar man fartyget efter 80 år på botten. Det är en saga som blir verklighet.

Freja av Fryken, sägenomspunnet ångfartyg på Fryken 

Ångbåten Freja som är väldens äldsta ångfartyg, som fortfarande har sitt originalmaskineri i drift, har en intressant historia. Hon byggdes 1868, förliste i en häftig storm på sjön Fryken några år senare och låg gömd men inte glömd, precis som prinsessan Törnrosa, i närmare 100 år på Frykens botten.

Hon upptäcktes, bärgades, renoverades, brann, återuppbyggdes och sjösattes slutligen för att återigen trafikera Frykensjöarna. Idag finns ångbåten Freja i Fryksta, cirka 40 km söder om Sunne, i Frejamuséet som bland annat visar de fynd som bärgades på Freja.

Freja och muséet drivs av den ideella föreningen Ångbåtsföreningen Freja. För närvarande är inte båten i trafik på grund av ekonomiska skäl.
Tel: 0554-415 90

För mer information om Freja   

Sunnes underverk nummer 7: Ångaren Freja

Freja af Fryken. Där har ni Sunnes underverk nummer sju, som vi också delar med Kil och Torsby. FB-läsarnas röstning på Sunnes sju underverk är alltså avgjord, och vi kan väl redan här avslöja att Freja är det enda av de sju underverken som är rörligt.

Freja och Björkefors

Foto av ångbåten FrejaÅngbåten Freja bärgades ur Fryken 1994 efter att ha legat på sjöbottnen ända sedan förlisningen 1896.
- Det märkliga är att Freja är starkt förknippad med Björkefors. Hon var på väg dit för att lossa last när hon förliste den 23 juli 1896. Freja fraktade också Selma Lagerlöfs manuskript till Gösta Berlings saga från just Björkefors herrgård till Fryksta, där det gick vidare posttåget.
- Och det finns också en koppling mellan Svennis, Freja och Björkefors...., säger ångbåtsföreningens ordförande Karl-Axel Hjerdt, utan att gå in på detaljerna.

Väldigt glad

Han är inte förvånad att FB-läsarna utsett ångbåten Freja till ett av de sju underverken.
- Och jag är väldigt glad. Hon borde platsa där. Freja är en myt som blev verklighet. Många hade hört talas om henne men ingen hade sett henne, och så finnar man fartyget efter 80 år på botten. Det är en saga som blir verklighet. Freja är en liten ångare med stor historia, säger Karl-Axel Hjerdt.
Frejas originalmaskin fanns också med på världsutställningen i Paris 1867, och idag tuffar den lika bra som någonsin tidigare, när Freja klyver Frykens vågor igen.

 

Sunnes sju underverk

Hösten 2007 genomförde Fryksdalsbygden en artikelserie om Sunnes sju underverk där läsarna fick rösta om vilka sju platser som bäst förtjänade titeln. 
Det här är artikeln om Sunnes underverk nummer 7, skriven av journalisten Bengt Krönström.

Här är listan och länkarna till hela artikelserien över Sunnes sju underverk

Stamfrändemonumentet, artikel om Sunnes underverk nr 1

Mårbacka minnesgård, artikel om Sunnes underverk nr 2

Sunne kyrka, artikel om Sunnes underverk nr 3 och 4

Tossebergsklätten, artikel om Sunnes underverk nr 3 och 4

Rottneros park, artikel om Sunnes underverk nr 5

Gräsmarks kyrka, artikel om Sunnes underverk nr 6

Ångbåten Freja, artikel om Sunnes underverk nr 7