Skrädmjöl med EU:s kvalitetsstämpel

2021-08-13

Det värmländska skrädmjölet har fått sin skyddade beteckning och är därmed kvalitetsstämplat genom EU:s kvalitetssystem. Till största delen finns kopplingen till den geografiska plats där den tillverkas, bland annat Stöpafors i Sunne.

Kvalitetsstämpeln betyder att produkten värmländskt skrädmjöl fått ett erkännande om att ha särskilda kvaliteter och egenskaper som till största del är kopplade till den geografiska plats där den tillverkas.

Det är den ideella producentorganisationen ”Värmländskt skrädmjöl” som skickade in ansökan och som nu fått kvalitetsstämpeln med skyddad geografisk beteckning (SGB).

I Stöpafors 15 kilometer norr om Sunne centrum ligger en liten kvarn med anor från 1917. Stöpafors Kvarns skrädmjöl består av havre som rostas i vedeldade ugnar och mals på stenar. Mjölet lämpar sig ypperligt att använda i bakning för att sätta lite extra karaktär på dina recept.

Selma Lagerlöf hade en egen kvarn för skrädmjölsproduktion på sin tid. Mjölet är basen i den lokala specialiteten nävgröt. På Mårbacka bjuds det på kakor av detta mjöl. Skrädmjölsdrömmar och Mårbackakaka är några exempel.