Med dans, teater och modern teknik lyser Rottneros herrgård i Sunne upp i den spektakulära fasadshowen Light Without Borders, lördag 4 september kl 20. Parken öppnar redan kl 17. Fritt inträde. Arrangemanget är alkoholfritt och följer rekommendationerna.

Magisk upplevelse

Videomapping och visuella effekter, synkroniserat med dans och berättande, bäddar för en magisk och spektakulär kväll. Upplev vårt kulturav Rottneros park som du aldrig gjort förut!

Boka in datumet lördag 4 september. Själva fasadshowen startar kl 20. Parken öppnar kl 17 så att du ska hinna njuta av omgivningarna och äta något gott. Just för ikväll är det fritt inträde till parken och showen. 

Observera att maxtaket för eventet är 600 personer. 

Parken är öppen kl. 17-21. Ljusshowen börjar när det blir mörkt mellan kl. 20-21 och pågår i ca 30 minuter.

Natur och mystik

I fem olika kapitel gestaltas och tolkas fasadshowens tema "Ljus utan gränser" av danselever från Sunne kulturskola och Nome kulturskola i Norge, teaterelever från Unga Västanå samt professionella dansare.i samspel med den visuella projiceringen på herrgårdsfasaden.

Sunne Kulturskolas dansare har två kapitel där Linda Schagerström är koreograf: ”Inspiration och röd tråd till danserna har varit den värmländska naturen och dess kraft och energi. Grunden och temat till koreografierna är de element som är och varit viktiga för Värmland och som genom alla tider attraherat människor att bo och verka här. Tillsammans har vi jobbat med vatten, jord, skog, luft och den växtkraft som finns i dessa element, men även den mystik som omger de värmländska skogarna”.

Unga Västanå tar som alltid avstamp i berättandet. I det här scennumret får publiken uppleva berättandet genom tre olika sceniska bilder, framfört av tolv barn och ungdomar från Unga Västanås kursverksamhet. Kapitlet är regisserat av teaterpedagog Linnea Benneberg, med inslag av Jimmy Meurlings påfågelkoreografi. Linnea Benneberg; "I den värmländska skogen finns både vargar och fladdermöss. Det skrämmer Selma. Hon ger sig i stället ut på ett äventyr över vatten och finner så till sist den vackraste fågeln av dem alla; påfågeln".

I kapitlet Boundless Force införlivas professionella dansare i projiceringen. Dansare André Forsström, Laurenz Sontheimer, Clive Rudd och Ana Strandberg, dansare och koreograf; "Bland skog och sjö, berg och äng, föddes sägnen om Norr. En plats få besökt, men trots det ständigt hörde röster från. De viskade i vinden som smekte din kind. I jorden som höll dina fötter. I vattnet som fyllde och omgav dig. I den glödande elden som värmde dig om natten. Röster om De Fyra från Norr. De som skapat allt du är och alltid kommer förbli."

Koreograf för Nome kulturskolas kapitel är Kim Tran: "Poetisk dans mellan vatten och jord ger land-skapet liv".

Synliggör kulturarvet

I Sunne befinner vi oss i sagans land där Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga (1891). Visionären Svante Påhlson såg i mitten av 1950-talet till att utforma ett Rottneros som kunde matcha sagans Ekeby.

Med föreställningen LIGHT WITHOUT BORDERS (Ljus utan gränser) vill arrangören Rottneros park, Sunne kommun och Region Värmland förvalta och förädla kulturarvet vi har i Rottneros park.

Syftet med projektet är att genom moderna teknologier och samtida konst synliggöra kulturarvet för vår tid och för framtiden.

Kulturutvecklingsprojektet CUPIDO

Multimediaföreställningen visades i en tappning i Nome i april och nu i en ny i Sunne, inom ramen för det internationella kulturutvecklingsprojektet CUPIDO: Interreg VB North Sea Region Programme. Länk finns i högermarginalen.

Äpplets dag och Skördefesten

Mårbacka arrangerar Äpplets dag, lördag 4 september. Mer information kommer på deras webbplats

Dagen efter, söndag 5 september, är det Skördefest i Rottneros park. Det avslutar den här parksäsongen.

Välkommen till en njutbar helg i Sagolika Sunne!

Kontakt

Åsa Gertling
Eu-samordnare & Näringslivsutvecklare
E-post: asa.gertling@sunne.se
Tel: 0565-155 05, 076-100 50 44
Besök: Storgatan 39
Adress: 36. Näringslivsenheten, 686 80 Sunne

Anneli Jansson
Kommunikationsstrateg
E-post: anneli.jansson@sunne.se
Tel: 0565-164 14
Besök: Storgata 45
Adress: 131. Kommunikationsstab, 686 80 Sunne

Magnus Holmvik
Trädgårdsmästare, Rottneros park
E-posta Magnus Holmvik
070-400 34 45