Västanå Teater och BerättarLadan är en av Sveriges absolut största sommarteatrar och under vinterhalvåret en turnerande teatergrupp. Teatern har sina lokaler och kontor i Sunne.

Berättarladan

Under sommarmånaderna spelar teatern på sin egen hemmascen, Berättarladan, strax utanför portarna vid Rottneros Park, cirka 5 kilometer söder om Sunne.
Under vinterhalvåret turnerar teatern med sitt mongoliska nomadtält, den så kallade yurtan. 

Västanå Teaters speciella sätt att uttrycka sig med hjälp folkloreinspirerad dans, musik och dräkter tillsammans med sin fantasifulla berättarteknik är mystiskt, magiskt och vackert.

 

En saga om en saga sommaren 2022

Västanå Teater 50 år 

I novellen ”En saga om en saga” skriver Selma hur den fantastiska berättelsen om Gösta Berling, Majorskan och alla de andra karaktärerna i Gösta Berlings Saga kommer till i en omskakande vision när hon går på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Vi har lånat titeln för att den lika gärna kan syfta på Västanå Teaters femtioåriga saga, som är lika osannolik som berättelsen om  fantasins jättebin som Selma låter flyga in i bikupor av helt vanlig storlek.

Körkalen, sommaren 2021

Nu i Sommaren 2021 sätter Västanå Teater upp Selma Lagerlöfs Körkarlen i regi av Leif Stinnerbom. Körkarlen är en andlig spökhistoria som utspelar sig i gränslandet mellan liv och död. Samtidigt är det också en oerhört jordnära socialrealistisk skildring av den tid romanen utspelar sig i.

Körkarlen, sommaren 2020 är inställd

Västanå Teater har på grund av coronapandemin tagit beslutet att skjuta på uppsättningen av Körkarlen till sommaren 2021. Ett beslut fattat av omsorg för vår publik, våra anställda och för vår teaters framtid säger Leif Stinnerbom.

Läs mer om Västanå Teaters beslut om att ställa in Körkarlen sommaren 2020

Eddan, sommaren 2019

Eddan bygger på en samling nordiska kväden och verser, som huvudsakligen anses vara tillkomna i Norge och på Island under åren 800-1000. Det är mytologiska berättelser burna av ett fantastiskt språk, äventyr med gudar, jättar, dvärgar och andra varelser. Det är mustiga sagor om skapelse och undergång, där humorn och visheten går hand i hand. 
Den poetiska Eddan, i Jon Fosses version, är ett spännande, poetisk och sällsamt verk, som skapat för Västanås Teaters spelstil, där musiken och dansen är en organisk och integrerad del av berättandet.
I regi av Leif Stinnerbom, med originalmusik av Magnus Stinnerbom.

Premiär 22 juni 2019 – och spelas hela sommaren fram till och med 8 september.

Anna Svärd, sommaren 2018

Den tredje och sista delen av trilogin om den Löwensköldska ringen.
Selma Lagerlöf tar hämnd på patriarkatet och dess enögda maktutövande med skrattet och humorn som vapen. Det ligger ett löjets skimmer över prästen Karl-Arturs kompromisslösa sätt att följa det han upplever som sitt öde: att som Guds utvalde utföra det andliga uppdrag han tycker sig ha fått.
Det är intrigmakerskan Thea Sundler som drar ner Karl-Artur till botten och hans förra fästmö Charlotte Löwensköld kan bara betrakta spelet på avstånd.
Istället är det Anna Svärd, gårdfarihandlerskan, som i den lilla gråa stugan får ta upp kampen mot Thea. Det blir en bitter strid mellan dessa två kvinnor, där mannen till slut reduceras till ett bihang.

Charlotte Löwensköld, sommaren 2017

Charlotte Löwensköld är den andra delen i trilogin om Löwensköldska Ringen efter Selma Lagerlöfs roman.
I Charlotte Löwensköld står den unga Charlotte i centrum med all sin kärlek och alla sina förhoppningar. I berättelsen, som Selma Lagerlöf-kännaren Vivi Edström kallar en psykologisk thriller, visar Selma Lagerlöf upp sin fantastiska förmåga att skapa historiska miljöer, ödesmättad stämning och psykologiskt intressanta och trovärdiga personteckningar.

I regi av Leif Stinnerbom, med originalmusik av Magnus Stinnerbom.

Löwensköldska Ringen, sommaren 2016

Löwensköldska Ringen är en gengångarhistoria, där den skrämmande vålnaden bringar olycka och död över var och en som råkar ha fått ringen i sin ägo. Berättelsen är en skoningslös konfrontation mellan herreklassen och bönderna när hämndens, vredens och hatets krafter tillåts släppas lösa i full frihet.

Den enda kraft som kan mäta sig med dessa underjordiska destruktiva makter är kärleken, men är den verkligen stark nog att skjuta bort och överglänsa de mörka känslorna?

Västanå Teater återvänder med Löwensköldska Ringen till Selma Lagerlöfs berättarvärld.

Lomjansguten, sommaren 2015

I Berättarladan skildras sommaren 2015 den legendariska spelmannen Per Jönssons, Lomjansgutens, liv (1816-1875). Han föddes på Lomjanstorp i den värmländska finnskogen och var en spelman med en unik talang och musikbegåvning.

Han blev tidigt violinvirtuosen Ole Bulls elev i nationalromantikens Kristiania och själv senare i livet många allmogespelmäns läromästare. För Lomjansguten blev dock framgången och konstnärskapet också en förbannelse och han beskrivs som en drinkare och drömmare, som snarare befann sig i den finska mytvärlden än den reella, svårhanterliga vardagen.

Nils Holgersson, sommaren 2013 och sommaren 2014

Sommaren 2013 återvänder Selma Lagerlöfs Nils Holgersson till Berättarladans tiljor! Föreställningen var den första som spelades i Berättarladan 1999 och nu kommer den i en ny tappning i regi av Leif Stinnerbom.

"Det var en gång en pojke. Han var så där en fjorton år gammal,..." Så börjar Selma Lagerlöf berättelsen om Nils Holgersson, en ensam tonårsslyngel som hamnat fel i livet, hårdsint och elak plågar han både djur och människor. När hustomten bestämmer sig för att straffa honom ger han Nils en rungande örfil och när pojken sedan vaknar upp efter örfilen upptäcker han att han blivit förvandlad till en pyssling. Dessutom förstår han plötsligt djurens språk.
När en vildgåsflock lockar gårdens tama gåskarl att följa med dem på resan mot Lappland kastar sig Nils om gåskarlens hals för att stoppa honom, han har glömt att han blivit liten och tvingas mot sin vilja med upp i luften. Så tas pojken med på en resa genom vildmarken, där hårda krav och livsvillkor kommer att få honom att växa. Från den omänskliga pysslingen till en ansvarskännande och empatisk människa.

Misantropen, sommaren 2012

I Hasse Alfredssons översättning strör rollerna oavbrutet en fascinerande fräck, fräsch, busig, komisk och elegant svada omkring sig! Vi kan beundra allas förmåga att uttrycka sig, hur de tänjer och använder språket som vapen, förförelse, förhandling och glädjekälla. Samtidigt förskräcks vi och förtrollas. För Misantropen handlar i hög grad om hur den som bemästrar konsten att tala så att budskapets innersta mening förblir förborgad – den kan räkna med en lysande karriär.
Läs mer om Misantropen på Västanås webbplats, se högerspalten

Gösta Berlings saga, sommaren 2011

Nu står snart - äntligen - prästen Gösta Berling på BerättarLadans tiljor igen. Denna gång i en ny bearbetning med fler och nya episoder från Selma Lagerlöfs älskade genombrottsroman.

En midsommarnattsdröm,
sommaren 2010

Västanå Teater spelar Shakespeares "En midsommarnattsdröm" i Berättarladan sommaren 2010. I regi och bearbetning av Leif Stinnerbom med originalmusik av Magnus Stinnerbom.
Föreställningen spelas sommaren 2010 under perioden 26 juni - 5 september

När vi nu spelar William Shakespeares klassiska komedi En midsommarnattsdröm gör vi det på vårt alldeles egna sätt, med musiken, dansen och berättarkonsten djupt rotad i folklig tradition. Hårda strider spelas upp, mellan kung Olov och drottning Hervor Sköldmö. Striderna gäller den omstridda övergången från hedendom till kristendom. Det är ramen för vår berättelse.

Priser

Inger Hallström Stinnerbom, Leif Stinnerbom och Magnus Stinnerbom vid Västanå teater har genom åren tilldelats många priser och utmärkelser. Här är några av dem:

2017 fick de bokförlaget Natur & Kulturs kulturpris för 2017.

2017 gick också Kulturpriset till Göran Tunströms Minne till Inger och Leif Stinnerbom.

2016 fick Magnus Stinnerbom pris som årets kompositör på Folk- och Världsmusikgalan i Västerås.

Västanå Teater fick priset som Årets Turistanläggning 2008 i Värmland. Teatern sätter Värmland på kartan genom ett idogt kreativt kvalitetsinriktat arbete.

BerättarLadan i Rottneros är i dag en av Sveriges största sommarteatrar och verksamheten är flitigt omnämnd i riksmedia.