Rummet där stora salongen finns i dag var bostad till en bit in på 1940-talet. Därefter inredde Birgitta och Tore Sjöqvist den i äldre stil med en del av gårdens möbler och en del auktionsgods.

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om Stora salongen på Sundsbergs gård. Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Stora salongen

Den här stora björkmöbeln har tidigare stått nere i storstugan. Soffan har en speciell stil. Det är en karljohanssoffa. Sedan har vi då ett antal stolar som hör till bordet och det är alltså samma snickare som har gjort den vackra sängen i sovrummet.
Till höger står en stor spegel och den är också tillverkad av samma snickare. Rummet innehåller också en del möbler ifrån senare tid, i slutet på 1800-talet. Tavlan föreställer Stöpafors herrgård och jag köpte den på auktion för femtio kronor. Det var ju ett verkligt fynd måste jag säga. Den har ett så kallat monografi, och den handlar om två kända nederländska målare på 1600-talet. Den har även ett meddelande på franska.

Porträtten:

Inramade kopior av 1700-tals målningar. Personerna är målade på 1700-talet och infattade i ramar som var typiska för den gustavjanska stilen.
Jag fick låna fotografierna av en kvinna så att jag kunde få ta kopior och nu har dom sin plats över på sundsbergsgård här. Dom hör sannerligen ihop med sundsbergsgård även om det är den tragiska delen av gårdens historia.

Middagsbord:

Denna bild visar litegrann hur det kunde se ut när det var fest i huset.
När gästerna kom så fick dom gå en trappa upp till stora salongen och då hälsade man välkommen och delade ut tilltugg.
Sedan gick vi tillbaka ner till storstugan och där var maten serverad.
Från storstugan så kunde vi gå direkt upp till tredje våningen och där var kaffet framdukat, med en brasa som brann i spisen.

Ring:

Ett intressant inslag i stora salongen är glasmontern med guldringen. Gårdens första arbetare var en man som hette Bengt, som dog 1810. Han tillverkade ringen, till minne av sin älskarinna Gustava. Han donerade hela sundsberg med omgivningar till det äkta paret. Denna händelsen återkommer i Selma Lagerlöfs saga i kapitlet junidagen. På en annan bild som visas här så kan man se fotografiska kopior av målningar som Bengt hade gjort. Dom fotografierna sitter alltså på väggen ovanför montern.

Månljuslampa:

Bilden visar en månljuslampa. Det är en glaskupa i ett vackert rosa glas. Glaset är svetsats som man kanske inte kan se på bilden med det intressanta är ju då att längst ner så sitter en knopp. Om man drar ner den så avslöjar det att det sitter ett ljus i den lilla behållaren under. Tänder man ljuset så fick man ett vackert sken från den här lampan. Ganska praktiskt egentligen i all sin skönhet.

Tillbaka till Gårdsmuséet