I Jugendrummet har pianot från 1920-talet en framträdande placering. I dag är det ingen som spelar på det, men det är ett intressant exempel från jugendtiden.

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om Jugendrummet på Sundsbergs gård. Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Jugendrummet

Nu befinner vi oss i Jugendrummet igen. Här ser vi då ett gammalt piano som är ifrån 1920-talet tror jag. Då kan jag nämna att jag lärde mig spela på det här pianot. Men här finns ett exempel på en inriktning av Jugend. På framsidan av pianot så finns en geometrisk form. Där finns också dom där typiska smårutorna som är vanligt i den inriktningen, som man bland annat ser i fönster från den tiden.

Jugendlampa:

Här finns bevarad, en typisk lampa som ofta satt ovanför middagsbordet. Den är utformad med en kopparring i koppar med rosor. Man monterade in ett vackert siden i det här för att få ett litet romantiskt sken från lampan.

Skänk:

Skänken är inte Jugend. Den är ett typiskt exempel på sena 1800-talets stilar. Man överdekorerade möblerna för det ansågs vara väldigt fint. Det är en stor möbel som är användbar. Här kunde man då placera den stora servisen som användes, där det fanns plats för glas och silver och så vidare. 

Ett hem:

Särskilt intressant för mig är denna lilla skrift. Den är utgiven av en man som hade en serie med böcker som han gav ut och som faktiskt användes även i undervisning. Den här lilla skriften, den heter ett hem. Den är författad av ingen mindre än stadshusbyggaren som också har tänkt på att man borde börja tänka på ordentliga, riktiga hem, även för den arbetargenerationen som håller på att växa fram. De var vana vid att hela familjen då hade högst ett rum och kök. Nu kommer det ritningar och skisser på trevliga, lite mer rymliga arbetarbostäder, och det måste ju ha varit en enorm framgång att denna tanke äntligen kom fram. Det är alltså under Jugendtiden. 

Jugendföremål:

Här har vi en komposition av några typiska Jugendföremål. Det är fotoramar som är sminkade med Jugendmönster. Jag har ett gammalt fodral som är uppbyggt av en dansande kvinna. Det finns också ett gammalt föremål ifrån Paris som jag har haft med mig i hemmet. Det är alltså ett rökelsekar som också visar hur man även i andra länder över hela Europa, använde detta mönster i olika variationer.

Lysningsporslin:

Här står hela familjeservisen på skänken, den är från 1888. Den servisen fick min svärmor i gåva av sin mor i Stockholm. 

Jugendkannor:

Två ganska typiska exempel på den inriktning som man framförallt förknippar med Jugend. Det är dom rytmiska linjer som man ser på väldigt många Jugendföremål. Tennkannan visar också några blad som är formade på kannan, som har formats rytmiskt och som för tanken till att man gick ut i naturen till att få nya idéer till det nya mönstret.

Tillbaka till Gårdsmuséet