Gillestugan på tredje våningen var vind från början, och i taket syns bjälkar från 1700-talet. Rummet inreddes när Tore och Birgitta Sjöqvist var nygifta, och då installerades också spisen eftersom det inte fanns någon annan uppvärmningsanordning där.

Gillesstugan

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om Gillestugan på Sundsbergs gård. Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Om gillesstugan, bild 1

Gillesstugan var tidigare var vind. Stockarna är bevarade från 1700-talet. För att värma upp rummet fanns en typ av spis. Det lilla bordet till vänster om spisen är ett bord av lite barock ifrån 1600-talet.
Ovanför bordet hänger några pipor. Den största pipan är av sjöskum och har ett vackert silverlock för att täcka öppningen på pipan. Den är för stor att hålla i. För att kunna röka, måste pipan ha stöd för piphuvudet.
Ovanpå spisen står en modell av en båt som kallas brink. En god vän till familjen gjorde den och gav den till familjens pojkar, som inte fick leka med den.

Nattskrinet, bild 3

I nattskrinet förvarade man sina natt kläder. Stilen är en så kallad typ av barock. Det vill säga att skrinet är snickrad av en speciell snickare. Barockstilen kom till Sverige i slutet på 1600-talet och varade ett stycke in på 1700-talet. 

Rörstrand och Gustavsberg, bild 2 och 4

Ett uppläggningsfat från Rörstrand, 1900-tal. Spetsmönstret och färgerna går igen i många serviser från Rörstrand och Gustavsberg.  

Runkista, tennfat och klockan, bild 5

Mitt emot den stora spisen i Gillestugan finns en vägg med intressanta föremål.
Kistan är en gammal runkista tillverkad av ek. Den hade en ung flicka från Halland med sig när hon kom till Sunne för att gifta sig.
Ovanför sitter en samling av tennfat från 1700-tal och några från 1800-talet.
Till höger en 1700-tals klocka från Göteborg. Till skillnad från uret i storstugan så har denna klocka två visare.

Tillbaka till Gårdsmuséet