Gerda var gårdens trotjänarinna i över 25 år. Hon månade om familjen och skötte hemmets sysslor. Hon hade också hand om mjölkningen av gårdens kor och mjölkhanteringen. Rummet på gården var hennes hem.

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om Gerdas rum på Sundsbergs gård. Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Symaskinen:

 

I Gerdas rum finns också den gamla symaskinen bevarad, en trampmaskin som användes i gamla tider. Jag vet att den fortfarande kan användas för att sy raka sömmar med den. Det visar ju också på hur man fick klara sig i gamla tider när man skulle sy kläder. 

Gerda, trotjänarinnan:

En bild ifrån gamla Gerdas rum, som hon hade under sina år när hon tjänstgjorde här i familjen. På byrån står ett fotografi och det visar Gerda tillsammans med sina barnbarn och barnbarnsbarn, fyra generationer samlade på ett kort.
Gerda tjänstgjorde i familjen här i tjugofem år. Hon skötte inte bara om huset, hon mjölkade lagårdens kossor och utredde alla sysslor till det arbetet. Dessutom så målade hon familjen som fanns här. Hon var en stor tillgång för oss.
Men det intressanta att också tänka på, hon hade inget eget hem. Utan det här var hennes egna rum som hon hade här i familjen. Självklart var hon ju också mer som en medlem av familjen, och dom uppskattade henne väldigt mycket.

Gerdas säng:

 Här är den gamla sängen där Gerda kunde vila ut efter dagens sysslor. Det är en typisk så kallad utdragssäng från slutet av 1800-talet. Den är i björk, den är behandlad och den ansågs vara väldigt fin på den tiden. Gerda hade skön värme från kakelugnen som finns kvar där till vänster om sängen. Då tror jag att hon mådde ganska gott.

Tillbaka till Gårdsmuséet