Det var efter branden 1929 som den nya herrgården byggdes och samtidigt anlade Svante Påhlson en blomster- och skulpturpark efter att ha hämtat inspiration från stora parker ute i Europa.

Sunnes underverk nummer fem: Rottnerosparken

Sunnes underverk nummer fem är Rottnerosparken. Den fick 59 av Fryksdalsbygdens läsares röster i omröstningen om vilka sju underverk som finns i Sunne kommun.

En fantastisk skapelse

Foto av Rottneros ParkParken är en fantastisk skapelse av Svante Påhlson, och som självklart platsar på en sådan här lista.
Det var efter branden 1929 som den nya herrgården byggdes och samtidigt anlade Svante Påhlson en blomster- och skulpturpark efter att ha hämtat inspiration från stora parker ute i Europa.

Många berömda

I parken finns samlingar av Carl Eldh och Christian Eriksson för att nämna ett par av det stora antal skulptörer som är representerade i parken.
Och i sommar har Rosengården åter levt upp, efter att en stor insats av det nya driftsbolaget i samarbete med Rosensällskapet i Värmland.
En av parkens övriga sevärdheter och som kommit till på senare år, är bibelträdgård. En medelhavsinspirerad trädgård, med örter som påminner om biblisk kultur. Den är välbesökt och där hålls också vigslar och dop.

Även för barnen

För barnen erbjuder Rottnerosparken allt fler attraktioner, till exempel Nils Holgerssons äventyrspark och det nya skeppet i lekparken, som kom på plats i år och som är något av det häftigaste man kan tänka sig i en lekpark.
Driftsbolaget heter Rottneros Park Trädgård AB och är ett dotterbolag till Sunne Turism AB, som i sin tur ägs av Sunne kommun.
- Vi har haft drygt 40 000 besökare i sommar och det är väl inte mer än att det hela går plus minus noll, ekonomisk sett. Vi har ju satsat en hel del på att snygga upp parken och även invigt en stor lekattraktion för barnen som kostade nästan en miljon kronor, framhåller Reine Flodin.

Unik anläggning

Rottneros park är unik och omfattar en yta på 28 hektar.
- Att anlägga något liknande idag skulle kosta många miljoner. Vi får vara tacksamma att vi har en så fin park inpå knuten. Den är inte bara en angelägenhet för Sunne utan också för hela Värmland, säger Reine Flodin.

Sunnes sju underverk

Hösten 2007 genomförde Fryksdalsbygden en artikelserie om Sunnes sju underverk där läsarna fick rösta om vilka sju platser som bäst förtjänade titeln. 
Det här är artikeln om Sunnes underverk nummer 5, skriven av journalisten Bengt Krönström.

Här är listan och länkarna till hela artikelserien över Sunnes sju underverk:

Stamfrändemonumentet, artikel om Sunnes underverk nr 1

Mårbacka minnesgård, artikel om Sunnes underverk nr 2

Sunne kyrka, artikel om Sunnes underverk nr 3 och 4

Tossebergsklätten, artikel om Sunnes underverk nr 3 och 4

Rottneros park, artikel om Sunnes underverk nr 5

Gräsmarks kyrka, artikel om Sunnes underverk nr 6

Ångbåten Freja, artikel om Sunnes underverk nr 7