Myntsamling

2018-04-01 Mynt

Sunne biblioteket har en fantastisk myntsamling till allmän beskådan. Mynten varierar i storlek, färg och utformning genom århundraden, och är en del av Sveriges historia.

En av Sveriges bästa myntsamlingar

Mynten är från 1300-talet och framåt och det finns över 1300 mynt i samlingen. I myntrummet på biblioteket visas cirka 100 mynt.

1918 testamenterade Nils Olsson myntsamlingen till Sunne kommun. Enligt testamentet skulle samlingen utgöra ett historiskt åskådningsmaterial för Sunnes ungdom med flera.
I samråd med Kungliga Myntkabinettet har Sunne kommun tagit hand om förteckningsarbetet, vård, förvaring och exponering.

Nils Olsson

Nils Olsson föddes 1846 och växte upp i Södra Sånebytorp – mellan Sunne och Västra Ämtervik. Han var av gammal fryksdalssläkt som i fem generationer ägnat sig åt urtillverkning. Nils Olsson valde dock en annan bana. På 1870-talet flyttade han till Göteborg där han arbetade som förman vid Bark & Warburgs snickerifabrik. Han drabbades dock av sjukdom och han lär ha förföljts av detta under lång tid.

Sannolikt var det sysslolösheten efter att han tvingats ge upp sitt arbete som gjorde honom till hängiven myntsamlare. Han ska under många år ha offrat alla sina sparslantar på myntsamlingen. Nils Olsson förolyckades vid en spårvagnsolycka 1917.