En samlad presentation av museer och besöksgårdar i Sunne kommun.

Sundsbergs Gård - minnen bevarade från en svunnen tid

I gårdsmuséet på Sundsbergs Gård  har man möblerat upp och ställt ut föremål från förr för att visa hur livet gestaltade sig. Skogsmuseet visar svenskt skogsbruk under mer än 50 år och textilkammaren innehåller vävalster, broderier och moderiktiga kläder från 1940-1990. Dessutom pågår det alltid en konstutställning i konsthallen, där du också kan ta dig en fika och köpa en minnessak av förstklassiskt värmländskt hantverk. Tel: 0565-103 63.
Mer information om Sundsbergs Gård

Kretsloppshuset

Det är 320 kvadratmeter stort, genererar egen ström via solceller, och är i sig en permanent material- och teknikutställning. Här finns en biologisk avloppsreningsanläggning med växthus, en ekologisk trädgård samt miljöbibliotek. Här finns en pågående kursverksamhet och det går bra att beställa föreläsningar om miljö, praktisk ekologi och ekologiskt byggande. Guidning, studiebesök och privatbesök enskilt eller i grupp, bokas bäst i förväg på telefonnummer 0565-770020.
Läs mer på webbplats kretsloppshuset

Sillegården, där Värmland är som vackrast

Sillegården

Här byggde Fryksdalsmora, Ida Sahlström, vid förra seklets början sin restaurang i fornnordisk stil, där man badade och drack brunn. Konstnären Erling Ärlingsson har gjort en färgstark skildring av Gösta Berlings Saga på väggarna. Miljön är omsorgsfullt bevarad och kulturen fortfarande i högsätet. Här kan du uppleva högklassiga utställningar, handla i hemslöjdsbutiken och tillfredsställa smaklökarna i den unika restaurangen. Du kan också övernatta på Sillegården.
Tel: 0565-500 05

Björkaholm, bakarstuga, galleri och uteservering

Konstantin Messmer driver bakarstugan som är belägen vid Ransbysätter i Lysvik. Kurser i surdegsbakning och användning av groddar kan anordnas och i galleriet finns utställningar året runt till temat vatten och natur. Där finns också uteservering, båtuthyrning och en meditativ vandringsled för att samla sina tankar.
Tel: 0565-830 39 eller 076-105 70 88
Mer information om Björkaholm

Alma Löv/CIA, Center for Interactual Art

Alma Löv

Alma Löv Museum drivs av Marc och Karin Broos. Det är ett museum som överraskar dig varje gång. Här finns 16 paviljonger och en större konstsal "Paleis Oranjestraat" fylld av installationer gjorda av olika inbjudna konstnärer.
Museet är öppet genom bokning på museets webbplats.
Till mer information om Alma Löv/CIA

Gården på Hörn, Västmyr Östra Ämtervik

Besöksträdgård, musteri och plantförsäljning. Konstutställning och kurser för konst och kulturintresserade. Gården på Hörn ligger ungefär tio kilometer söder om Sunne.
Till webbplatsen för gården på Hörn

Visningsträdgården Bläckhorn

Visningsträdgård med biologisk mångfald. Tematrädgårdar, försäljning av perenner och utställningar. Trädgården ligger ungefär tre kilometer öster om Sunne mot Bäckalund.
Till webbplatsen för visningsträdgården Bläckhorn

Vallarnas alpackor

Vallarnas alpackor

Alpackavandring. Gårdsvisning av alla djur, förutom alpackor även kaniner, marsvin, höns, påfåglar, gäss, hundar och katter. Gårdsbutik med alpackaull, alpackaprodukter med mera.
Till webbplatsen för Vallarnas alpackor

Skogsmuseum

Finns på Sundsbergs Gård och visar svenskt skogsbruk under mer än 50 år.
Mer information om Sundsbergs Gård

Skolmuseum

Finns på Sunne Hembygdsgård i Annefors skolhus och innehåller skolinventarier och skolmaterial.
Till mer information om skolmuseet

Hästfordonsmuseet

Museet ligger vid Solbacka Gästgifveri i Östra Ämtervik och innehåller vagnhall i två plan, stall och selkammare.
Till mer information om hästfordonsmuseet

Tandläkarmuseum

Tandläkarmuséeum

Tandläkare Tore Sjökvists praktik, där han var verksam från 1932 till 1990, är intakt och magasinerad. Tanken är att den ska byggas upp på Sundsbergs Gård.

Länkar