För dig som är intresserad av museum och besöksgårdar finns det många ställen du kan besöka. Allt från hantverk, konst, gårdsvisningar av djur till uteserveringar i härlig miljö.

Ägna en hel dag åt utflykter

Det finns mycket att se och göra i Sunne kommun. Här har vi samlat platser som är väl värda ett besök.

Sundsbergs Gård - minnen bevarade från en svunnen tid

I gårdsmuséet på Sundsbergs Gård  har man möblerat upp och ställt ut föremål från förr för att visa hur livet gestaltade sig. Skogsmuseet visar svenskt skogsbruk under mer än 50 år och textilkammaren innehåller vävalster, broderier och moderiktiga kläder från 1940-1990. Dessutom pågår det alltid en konstutställning i konsthallen, där du också kan ta dig en fika och köpa en minnessak av förstklassiskt värmländskt hantverk. Tel: 073-595 23 35

Mer information om Sundsbergs Gård

Kretsloppshuset

Det är 320 kvadratmeter stort, genererar egen ström via solceller, och är i sig en permanent material- och teknikutställning. Här finns en biologisk avloppsreningsanläggning med växthus, en ekologisk trädgård samt miljöbibliotek. Här finns en pågående kursverksamhet och det går bra att beställa föreläsningar om miljö, praktisk ekologi och ekologiskt byggande. Guidning, studiebesök och privatbesök enskilt eller i grupp, bokas bäst i förväg på telefonnummer 010-833 18 20
Läs mer på webbplats kretsloppshuset

Sillegården, där Värmland är som vackrast

Bild på SillegårdenHär byggde Fryksdalsmora, Ida Sahlström, vid förra seklets början sin restaurang i fornnordisk stil, där man badade och drack brunn. Konstnären Erling Ärlingsson har gjort en färgstark skildring av Gösta Berlings Saga på väggarna. Miljön är omsorgsfullt bevarad och kulturen fortfarande i högsätet. Här kan du uppleva högklassiga utställningar, handla i hemslöjdsbutiken och tillfredsställa smaklökarna i den unika restaurangen. Du kan också övernatta på Sillegården.
Tel: 0565-500 05

Björkaholm, bakarstuga, galleri och uteservering

Konstantin Messmer driver bakarstugan som är belägen vid Ransbysätter i Lysvik. Kurser i surdegsbakning och användning av groddar kan anordnas och i galleriet finns utställningar året runt till temat vatten och natur. Där finns också uteservering, båtuthyrning och en meditativ vandringsled för att samla sina tankar.
Tel: 0565-830 39 eller 076-105 70 88

Alma Löv/CIA, Center for Interactual Art

Alma Löv Museum drivs av Marc och Karin Broos. Det är ett museum som överraskar dig varje gång. Här finns 16 paviljonger och en större konstsal "Paleis Oranjestraat" fylld av installationer gjorda av olika inbjudna konstnärer.
Museet är öppet genom bokning på museets webbplats.
Till mer information om Alma Löv/CIA

Gården på Hörn, Västmyr Östra Ämtervik

Besöksträdgård, musteri och plantförsäljning. Konstutställning och kurser för konst och kulturintresserade. Gården på Hörn ligger ungefär tio kilometer söder om Sunne.
Till webbplatsen för gården på Hörn

Visningsträdgården Bläckhorn

Visningsträdgård med biologisk mångfald. Tematrädgårdar, försäljning av perenner och utställningar. Trädgården ligger ungefär tre kilometer öster om Sunne mot Bäckalund.
Till webbplatsen för visningsträdgården Bläckhorn

Vallarnas alpackor

Alpackavandring. Gårdsvisning av alla djur, förutom alpackor även kaniner, marsvin, höns, påfåglar, gäss, hundar och katter. 
Gårdsbutik med alpackaull, alpackaprodukter med mera.
Till webbplatsen för Vallarnas alpackor

Södra Bergsgården

Verksamheten drivs från en besöksgård i Torsberg, cirka 6 km nordöst om Sunne. Här finns hästar, getter, kaniner, höns och hundar. Grupper, skolbesök och barnkalas är välkomna. Arrangerar gårdsläger, gårdsfritids och ridläger för barn. Ponnyridning och turer med häst och vagn.   
Till webbplatsen för Södra Bergsgården

Vildmarksbyn Eden

På Vildmarksbyn befinner du dig mitt i skogen på en ostörd plats omgiven av skogar, berg, rikt djurliv, fiske sjöar, älvar och kultur. Förutom boende erbjuds skräddarsydda äventyr i skog och mark enligt önskemål och intressen.

Tel: 0046-722 068 698
Email:wildernessofsweden@gmail.com 
Till webbplatsen för Vildmarksbyn Eden
Till Vilmarksbyns facebooksida

Hästfordonsmuseet

Museet ligger vid Solbacka Gästgifveri i Östra Ämtervik och innehåller vagnhall i två plan, stall och selkammare.
Till mer information om hästfordonsmuseet

Skogsmuseum

Finns på Sundsbergs Gård och visar svenskt skogsbruk under mer än 50 år.
Till mer information om Skogsmuséet

Skolmuseum

Finns på Sunne Hembygdsgård i Annefors skolhus och innehåller skolinventarier och skolmaterial.
Till mer information om skolmuseet

TandläkarmuséeumTandläkarmuseum

Tandläkare Tore Sjökvists praktik, där han var verksam från 1932 till 1990, är intakt och finns uppbyggd på Sundsbergs gård för beskådan. Till mer information om Tandläkarmuséet.

Länkar