Här hittar du mer information om hembygdsgårdar och bygdegårdar i Sunne  kommun. Gårdarna innehåller en otrolig mängd historia, kunskap och kultur. Insamlat och kärleksfullt bevarat för kommande generationer, väl värda ett besök.

Sunne hembygdsgård

Sunne Hembygdsgård ligger idylliskt i Åmberg, precis i utkanten av centrala Sunne. Huvudbyggnaden, Askersbygården räddades undan förfall och flyttades hit och invigdes 1957.

Bilad av Sunne hembygdsgårdPå hembygdgården finns flera byggnader och muséer som visas efter överenskommelse, med bland annat lanthandel, skolmuseum och smedja. Huvudbyggnaden och danslogen kan hyras till fest. 
Till webbplatsen för Sunne Hembygdsförening

Gräsmarks hembygdsgård

När man kommer till Gräsmarks hembygdsgård är det som att göra en resa tillbaks i tiden. Mycket påminner om våra finska stamfäder som invandrade till Värmland och bodde här i Finnskogarna. 

Bild av Gräsmarks hembygdsgårdHär finns tiotalet gamla byggnader från trakten, som alla innehåller en stor mängd bruksföremål; visthus, bod, finsk rökstuga (pörte), torkria, skvaltkvarn, mangårdsbyggnader, stall med lider, vagnsskjul, loge och finnbastu. Dansbana.
Några av byggnaderna finns också för uthyrning.
Till Gräsmarks hembygdsförening för mer information och kontaktuppgifter

Lysviks hembygdsförening och Berga gård

Byggnaderna ligger otroligt vackert på en höjd med en storslagen utsikt över Fryken. Lysviks hembygdsgård som är socknens första skolhus flyttades till Berga gård i början av 1980-talet.

Bild av Lysviks hembygdsgård och Berga gårdI hembygdsgården finns ett bygdemuseum. Här finns också en gammal lanthandel, ett lusthus och Berga Gård som är ett vandrarhem med konferensmöjligheter och som också går att hyra för privata sammankomster.
Till mer information och kontaktuppgifter för Lysviks hembygdsgård och Berga gård 

Östra Emterviks hembygdsförening och Ås Brunn

Selma Lagerlöfs far, löjtnant Erik Gustaf Lagerlöf, var med och startade brunnsrörelse år 1855 i Södra Ås som ligger cirka tre kilometer söder om Mårbacka. Centrum i hembygdsgården är i dag en parstuga från 1700-talet.

Bild av Östra Emterviks hembygdsgårdSommartid används Brunnsrestaurangen vid fester och kalas, på området finns också friluftsscen och dansloge, Östra Emterviks Sparbanks museum och ett bildarkiv. Varje år i början av augusti firas Lagerlöfsfesten med teater ur Selma Lagerlöfs böcker.
Till mer information och kontaktuppgifter för Östra Ämterviks hembygdsförening och Ås Brunn

Västra Ämterviks hembygdsgård och Folkesgården

På hembygdsgården i Västra Ämtervik står dörren till huvudbyggnaden nästan alltid öppen, här pågår ständigt utställningar och aktiviteter och i torpet säljs sommartid lokalt producerat hantverk.

Bild av Västra Ämterviks hembygdsgårdHär finns förutom mangårdsbyggnaden även torkria, härbre, säterstuga, stolpbod och soldattorp i typisk stil för bygden fyllda med bruksföremål och möbler. Huvudbyggnaden finns också för uthyrning, tel 0565-501 30
Till mer information och kontaktuppgifter för Västra Ämterviks hembygdsgård

Bygdegårdar

Bygdegårdar är föreningsdrivna allmänna samlingsgårdar, en naturlig samlingsplats och möjlig att hyra för privatpersoner.

Följande bygdegårdar finns i Sunne kommun och är anslutna till Bygdegårdarnas riksförbund (2020-10-12). På  
På Bygdegårdarnas riksförbund kan du läsa mer information om dessa bygdegård och hitta aktuell kontaktinformation.

 • Bjälverud
 • Elofsrud
 • Finnsjöns Bygdegård
 • Finnskogens byalag
 • Hedås
 • Ingmårs Bygdeförening
 • Lövåsen/Lövstaholm
 • Ransbysätter och Älgsjöberg
 • Stöpafors
 • Timbonäs-Långnäs
 • Torsbergs bygdegård
 • Västerrottna
 • Öjervik
 • Östanbjörke

Mallbacken, Ramhea 
till mer information om Mallbackens byalag

Sagolika Sunne

”Fryksdalingarna äro ett vandringsfolk med oro och fantasifylld äventyrslust i blodet, ett folk av stora vyer, med intelligens och förmåga att när det gäller något stort och lockande hugga i och arbeta."
Ur Emigrationsutredningen från 1910.