Livsmedelskontroll
Livsmedelskontroll handlar om att i konsumenternas intresse kontrollera och bevaka en säker hantering av våra livsmedel på restauranger, industrier, butiker, kaféer, centralkök, skolkök, vattenverk och liknande verksamheter.
Tillstånd, regler och kontroll av livsmedel
Vår sida Om livsmedelskontroll och regler ger svar på många frågor, läs gärna den först, innan du går vidare.
- Registrering och ägarbyte av livsmedels/dricksvattenanläggning
Vid försäljning, import, transport, bearbetning av livsmedelsprodukter eller produktion av dricksvatten gäller att ditt företag ska registreras innan du kan starta eller ta över en verksamhet.
Till sidan om registrering och ägarbyte av livsmedelsanläggning
- Godkännande av livsmedelsanläggning
Vill Du starta eller ta över en verksamhet som producerar produkter av animaliskt ursprung, till exempel slakteri, charkuteri, mejeri eller styckningsanläggning ska anläggningen godkännas innan livsmedel får börja säljas. För godkännande av sådan verksamhet ska du kontakta Livsmedelsverket, följ länken nedan
Till godkännande av livsmedelsanläggning på Livsmedelsverket
- Egenkontroll och utbildning.
Egenkontroll handlar om att skapa rutiner för att säkra kvaliteten på dina livsmedel. Utbildning är en förutsättning för att på ett säkert sätt kunna jobba med livsmedel
Till sidan om egenkontroll
Till sidan om utbildning
- Livsmedelshantering enstaka tillfälle
Om du vill hantera livsmedel vid enstaka tillfälle till exempel vid en mässa, marknad eller annat tillfälligt arrangemang är det inte säkert att en registrering krävs
Till sidan om livsmedelshantering vid enstaka tillfälle