Skaffa e-legitimation när du fyllt 13 - innan du bokar tid för provtagning

2021-05-03

När du fyllt 13 år - innan du blir sjuk och behöver boka provtagning för covid-19 - är det viktigt att se till att du har giltig e-legitimation.

Du som har fyllt 13 år måste själv logga in för att kunna använda e-tjänsterna på 1177.se. E-tjänsterna kan du använda bland annat för att boka egenprovtagning för covid-19. Vårdnadshavare kan inte boka efter att du fyllt 13.  

För att logga in i e-tjänsterna behöver du ha ett svenskt personnummer och en giltig e-legitimation.

Om du inte har en giltig e-legitimation är det viktigt att du skaffar det så fort som möjligt. Du kan behöva besöka banken för att få e-legitimation och det kan du inte göra när du är sjuk.

Skaffa giltig e-legitimation i god tid

Giltig e-legitimation är BankIDoch Freja eID Plus. Du kan inte logga in i e-tjänsterna på 1177.se med bankernas Mobilt Säkerhets-ID eller motsvarande e-legitimationer med lägre säkerhet. Är du osäker på vilken typ av e-legitimation du har så kontrollera att den fungerar på 1177.se.

Du skaffar Bank-IDhos en bank. Bankerna har olika krav på din ålder, men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av vårdnadshavare. Läs mer på din banks webbplats vad som gäller för dig.

För att skaffa Freja eID Plus behöver du en smart mobil, en fysisk legitimation och ett e-postkonto.

Du laddar först ner appen Freja e-IDtill din telefon. När du sedan registrerat dig behöver du uppgradera till Freja e-IDplus genom att ta med din telefon och den ID-handling du registrerat i Freja e-ID till ett godkänt Freja e-IDombud. Den som saknar e-legitimation kan inte använda e-tjänsterna utan vänder sig till sin vårdcentral för att boka provtagning där.

Ta bara prov i ditt eget namn

Kom ihåg att man aldrig får ta ett prov som är bokat i någon annans namn. Namnet och personnumret på etiketten på provet måste stämma med den som tar provet.

Svaret kopplas via personnumret ihop med journalen och hamnar direkt där. Så det är mycket viktigt att det är rätt.

På 1177.se kan du läsa mer om hur du bokar prov för covid-19 när du är 13 år eller äldre. 

Frågor kring provtagning för covid-19 

Om du har frågor kring provtagning för covid-19 kan du mejla till
egenprovtagningcovid19@regionvarmland.se

Skriv kort vad din fråga handlar om och ange gärna ett mobilnummer vi kan nå dig på om vi behöver prata. Kom ihåg att aldrig skriva ditt personnummer i ett mejl!