Viktigt att vi tar vårt ansvar

2020-11-12

Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar nu och följer de skärpta, allmänna råden från Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare och länsstyrelsen, säger Kristina Lundberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

De skärpta, allmänna råden gäller från idag 12 november fram till och med 10 december. Restriktionerna kan bli förlängda.

– Restriktionerna går fortare över om alla håller avstånd och undviker fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vi som kan jobba hemma ska göra det. Så skyddar vi bäst de som jobbar inom vården, så att de kan utföra sitt viktiga arbete, säger Kristina Lundberg.

Alla 16 kommuner i Värmland tittar nu över gemensamma riktlinjer utifrån de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten.

–  Vi är bra på att hjälpas åt över gränserna när det behövs. Det känns bra att kommunerna gör på samma sätt, säger Dan Levin, personalchef i Sunne kommun.

Tänk lokalt

Ett extra näringslivsråd hålls imorgon, fredag 13 november, för att diskutera lämpliga åtgärder.

– Vi vill också uppmana alla att tänka lokalt. Våra handlare i Sunne har digitala e-tjänster, erbjuder utkörning och hjälper till att hitta lösningar för den som vill besöka butiken. Det är viktigt att vi stöttar våra lokala butiker, samtidigt som vi ser till att ta ansvar för att bromsa smittspridningen, säger Kristina Lundberg.

Plan för bemanning

Sunne kommun har en plan för bemanning om många skulle bli sjuka samtidigt inom vård och omsorg.

– Dels har vi tagit emot ansökningar från människor som är intresserade av att jobba extra inom vården, dels har vi gjort en kompetenskartläggning bland kommunens medarbetare. Vi vet vilka som har erfarenhet av att jobba inom vården och är beredda att rycka in, säger Dan Levin.

Jobba hemifrån

Medarbetare som kan sköta sitt jobb hemifrån uppmanas att i möjligaste mån göra det. Möten ska i första hand ske digitalt och bara i undantagsfall fysiskt.

– Vid fysiska möten ska lokalen vara rymlig och vi håller avstånd till varandra på 1,5-2 meter. Vi uppmanar till god handhygien och har handsprit utplacerad.

I fika/lunchrum uppmanas arbetsplatserna att hitta lösningar för att det inte ska bli trängsel.

Antal smittade ökar lokalt

Staben inom vård och omsorg träffas nu en gång per vecka, istället för varannan.

I Sunne kommuns verksamheter vård och omsorg samt individstöd fanns onsdag 11 november 3 bekräftat smittade och 3 misstänkt smittade kunder. De fakta vi ger är en ögonblicksbild över läget just då och Socialstyrelsen frågar enbart efter antalet kunder/patienter.

Det finns personal på flera arbetsplatser som är bekräftat smittade. Sunne kommun för dock ingen statistik över antalet eller var personerna jobbar. Enbart närmaste chef får information direkt från den personal som är bekräftat smittad. 

Det är Region Värmland som ansvarar för att rapportera antalet smittade medborgare till Folkhälsomyndigheten och media, vilket inkluderar kommunens personal.

Vecka 45 fanns 24 invånare som fått bekräftad covid-19 i Sunne. Totalt har Sunne haft 81 fall. Se länken i högermarginalen.

– Vi behöver alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Vi ser att antalet fall ökar, säger Kristina Lundberg.