En hälsning inifrån gruppboendet Brogården i Sunne

2020-03-31

Här kommer en lägesbild inifrån gruppboendet Brogården i Sunne, efter två veckors besöksförbud. Imorgon 1 april är det besöksförbud på alla äldreboenden i Sverige för att minska risken för smittspridning.

Läget på Brogårdens avdelning Lindåsen i Sunne är lugnt och personalens kreativitet har fått större utrymme. För närvarande är personalsituationen under kontroll och det finns extrapersonal som kan jobba om och när det behövs. Från imorgon, 1 april, råder besöksförbud på alla äldreboenden i Sverige.

Frånvaron på Brogården är hittills inte större än vanligt under den här tiden på året. 8-12 ordinarie baspersonal är borta i snitt per dag utav totalt 62 personer. Det finns vikarier som kan jobba, viss omstuvning i schemat sker, någon får gå över på grann-enheten och jobba något skift. Än så länge inget utöver det normala.

Efter 2 veckors besöksförbud tycker en och annan kund att det är trist, men de har telefonkontakt med sina anhöriga på utsidan. Det piggar upp.

Ett före och ett efter besöksförbudet

Inne på huset råder ett lugn, både bland kunder och personal. Nattpersonal anger ett ”före” och ett ”efter” besöksförbudet. Kunderna sover bättre och nätterna är mycket lugnare, vilket dagpersonalen också märker av.

- Det finns flera faktorer som kan påverka att det blivit lugnare eftersom vi gjort flera åtgärder vid samma tidpunkt, till exempel att all utbildning för personal ställts in. Det för med sig att personalen VET att de är på jobbet hela sin schemalagda tid. De ska inte avlägsna sig en stund för utbildning för att sedan återgå till sin enhet. Personalen blir mindre splittrad och mer fokuserad på kunderna under sitt arbetspass, säger Ulrica Eriksson, enhetschef på Brogården.

Kreativiteten flödar

Som ännu en effekt av inställda aktiviteter så börjar kreativiteten flöda hos personalen.

- Vi ser kinaschack vid kaffet, någon har tagit med sig sitt Wii tv-spel och försöker få igång en bowlingtävling digitalt. Efterfrågan på tekniska lösningar har ökat, så vi kan ordna bio-visning eller ett musik-quiz. Vi planerar att komma igång med flera av de här roliga idéerna.

Dan Bergström spelar schack med personalen, ett bra tidsfördriv när det råder besöksförbud

Hoppas på fortsatt lugn

Oron finns naturligtvis, särskilt för de äldsta kunderna.

- Medarbetarna tar restriktionerna på största allvar och stannar hemma när de känner av symtom. Vi får samtal flera gånger per dag från folk som vill komma och jobba och på annat sätt vill hjälpa till. Det är otroligt fint och känns tryggt att veta. Just i stunden så klarar vi oss rätt bra och vi hoppas att det får fortsätta vara lugnt.

Om alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hjälper till att minska risken för smittspridning så hoppas vi på att situationen blir hanterbar även på sikt.