Information till dig som hanterar livsmedel. Möjlighet att erbjuda hemsändning av varor. Nya nationella regler för servering av mat och dryck, egenkontroll och rutiner. Flexibel sommarsäsong för uteservering.

Livsmedelsbutik

Livsmedelsbutiker har möjlighet att erbjuda hemsändning av varor. Sunne kommun ersätter butiken med ett fast belopp. Hemsändningen är till för konsumenter som är året-runt-boende i gles- och landsbygd som har svårt att själva ta sig till butiken. Den enskilde ansöker hos sin butik. Varorna levereras av livsmedelsbutiken. 
Till sidan om hur man ansöker om hemsändning

Servering av livsmedel

Sommarsäsongen för uteserveringar är normalt 13 april till 9 oktober. Tidsgränsen är nu flexibel. Företagaren behöver dock ansöka om tillstånd hos polisen.

Åtgärder för att förebygga smittspridning

Folkhälsomyndigheten har infört ett antal nationella regler för att minska risken för spridning av covid-19.
Det handlar bland annat om att trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma.
Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. 
Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord.
Personal ska bära ut beställningarna.

Till mer information och svar på vanliga frågor om de nya reglerna på Folkhälsomyndighetens webbplats

Egenkontroll och rutiner

För att minska risken för smittspridning är det också viktigt att ha egna rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare.

  • Håll dig informerad och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer
  • Ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning
  • Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare 

Folkhälsomyndighetens föreskrifter hittar du här

Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att skydda dig och andra från smittspridning

Läs mer om hantering av livsmedel i coronatider med information från miljö- och byggenheten