Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Har får du tips om vad du ska tänka på och hur du kan få stöd under tiden.

Riskgrupp

Den nya virussjukdomen covid-19 har utvecklats till en pandemi och sprids nu i Sverige. Du som är 70 år eller äldre tillhör en riskgrupp och löper ökad risk för svår sjukdom i covid-19. Därför är det extra viktigt att du begränsar dina nära kontakter. 

Det är mycket viktigt att du skyddar dig själv och andra från att smittas av corona. Då värnar du även sjukvården som är högt belastad.

Så håller du dig frisk

För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter. Ta inte emot besök av barn och barnbarn. Ring istället dina nära och kära eller prata via videosamtal.

Du bör låta bli att åka med kollektivtrafiken. Undvik att handla i butiker som apotek och mataffärer eller vistas på andra platser där människor samlas. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden. Det finns också hjälp att få via din närmaste butik. Läs mer om det här i vår lokala FAQ.

Forsätt gärna med träning och promenader om du kan, för att undvika andra hälsoproblem. Träna gärna utomhus - helst ensam eller i mindre grupper. Undvik platser där det rör sig mycket folk.

Så undviker du att smitta andra

Om du är sjuk ska du stanna hemma för att ta hand om dig själv och för att undvika att smitta andra, även om du bara har milda symtom. Undvik nära kontakter med andra människor när du är sjuk.

Så hjälper du sjukvården

Genom att begränsa dina nära kontakter blir färre sjuka, vilket leder till en avlastning för sjukvården. Om alla hjälper till stöttar vi sjukvården som under en tid har en hög arbetsbörda.

Har du inplanerade besök i vården gäller dessa fortfarande.

Håll ut – det går över

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Få en bok hemlevererad eller via take-away

Sunne Bibliotek fixar så att du får hem bra läsning eller lyssning. 
Läs mer om hemleverans och take-away här

Kontakt

Viktiga telefonnummer

Ring 1177 om du har varit i kontakt med smittan och har symtomBesök inte någon vårdinrättning, kontakta alltid 1177 först.

Ring 113 13 om du har allmänna frågor om coronaviruset, det är det nationella informationsnumret. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Ring 112 vid akut tillstånd

Röda Korsets stödtelefon